spot_img

Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris

Institutul Cultural Român coordonează participarea României ca invitat de onoare la Salonul Internațional de Carte de la Paris, desfășurat anul acesta în perioada 22-25 martie 2013. Pentru o cât mai bună vizibilitate a literaturii române la Paris, ICR cooperează cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, cu asociațiile de editori, cu autori, cu universități din România și cu alte instituții. Din partea ICR, directorul și directorul adjunct al ICR Paris, Alexandru Dobrescu și Ramona Călin, se ocupă nemijlocit de organizare, în coordonarea vicepreședintelui Horia Gârbea și a directorului general Ștefan Popescu.

Biroul de Presă al ICR a făcut următoarele precizări: “Pregătirile pentru participarea României la Salonul de Carte de la Paris sunt în grafic și înaintează conform proiectului. Așa cum s-a comunicat, organizatorii francezi au transmis lista invitaților, pe care au stabilit-o, în luna martie 2012, împreună cu fosta conducere a ICR. În vederea unei reprezentări mai ample și mai substanțiale a autorilor români, Ministerul Culturii din România a făcut cunoscută lista propriilor invitați, iar ICR a publicat, de asemenea, lista invitaților săi. Totodată, ICR a invitat autorii români rezidenți în Franța să participe la Salon, dar și asociațiile de editori și universitățile din țară.

A început procesul de preluare a volumelor care vor fi prezentate la standul României, care se află în curs de realizare sub conducerea designerului francez Phillipe Guillet. Consilierul de imagine al Institutului Cultural Român este arhitecta Anda Ștefan. Compania care asigură construcția efectivă a standului României este ReedExpo, dar unele elemente vor fi realizate în comuna Vălenii Somcuței din Maramureș de creatori populari. Pentru închirierea standului României, de 400 mp, Institutul Cultural Român a deblocat 130 000 de euro.

Partenerul ICR pentru alimentarea standului României cu publicații este librăria Cărturești.Vor fi expuse atât cărți românești în limba franceză și română, cât și cărți ale unor autori români apărute în Franța în ultimii ani. Asociațiile de editori au fost înștiințate despre întâlnirile programate pentru editori în preziua târgului, organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Sindicatul Național Francez al Editorilor. Editorii români și francezi vor avea la dispoziție 45 de mese rotunde și seminarii pentru a discuta despre problemele piețelor editoriale din România și din Franța. De asemenea, va fi organziată o bursă a editorilor, pentru a facilita contactele între asociațiile de editori români și francezi.

Programul evenimentelor ce se vor desfășura la Salon, atât la standul României cât și în alte spații publice, este în curs de finalizare, urmând să fie comunicat participanților și presei după ce va fi validat de Institutul Francez din Paris. Alături de mese rotunde și dezbateri pe tema romanului românesc contemporan, a poeziei românești contemporane și a altor genuri (teatru, BD), vor avea loc lansări de carte dar și dezbateri despre România. Un dialog despre Europa, între Neagu Djuvara și Jean d’Ormesson, va fi organizat în spațiul expozitional românesc. Un seminar despre posibilitățile de investiții din țara noastra va avea loc, în parteneriat cu grupul de prietenie Franța-România de la Adunarea Națională și o serie de mari companii franceze. La Muzeul Științei va fi prezentat proiectul laserului de la Măgurele, unul dintre cele mai mari proiecte științifice din lume, manifestare care are drept scop prezentarea României și ca o țară a știintelor exacte. În colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, ICR va organiza pe durata Salonului Cărții expoziții, seminarii și conferințe în mai multe universități pariziene, pentru a face cunoscută vocația francofonă a României. Universitățile românești au fost invitate de ICR să participe la Salonul Cărții atât cu carte francofonă, cât și la organizarea manifestărilor conexe.

A fost definitivat conținutul broșurii de prezentare a autorilor români invitați de partea franceză și este în curs de traducere o broșură cu toți autorii care vor reprezenta România la Salon. Responsabilii sunt în contact permanent cu instituțiile abilitate din Franța și vor conlucra în continuare pentru a asigura desfășurarea optimă a activităților Salonului.

În ceea ce privește comunicarea, parteneriatele cu TV5 și France 2 ca și alte forme specifice sunt contractate și în curs de realizare. În lunile februarie și martie, o echipa France 2 va realiza în București două transmisiuni în direct, a câte 45 de minute fiecare, în cadrul cărora vor fi prezentați oameni de cultură din România.

Cu ocazia Salonului Cărții din Paris va avea loc și o ceremonie de semnare a unui parteneriat global între ICR și Institutul Francez.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărții de la Paris se ridică la aproximativ 700 000 de euro.

Ca urmare, putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508