„Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu

ian. 9th, 2013 | By | Category: Agenda de carte
Vineri, 18 ianuarie 2013,  ora 17.30, la Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona 13-15) din Bucureşti va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Radu Aldulescu, „Cronicile genocidului”, apărut recent în seria pe care Editura Cartea Românească i-o dedică autorului, dar şi în ediţie digitală. Vor prezenta: Doina Ioanid, Bianca Burţa-Cernat, Octavian Soviany si Daniel Cristea-Enache.

Robert Diavolul, îngerul încălecat, se întoarce în locurile pe care le luase în stăpânire în urmă cu mai bine de 30 de ani. Vremurile s-au schimbat, oamenii îşi duc traiul mizer de pe o zi pe alta, apăsaţi de spectrul şomajului şi de credite la bănci; locul colibelor rudarilor a fost luat de blocuri famelice din beton, debranşate de la apă şi căldură. Pe dealuri se întorc după soare vile luxoase, cu piscine şi terase, cursele burduşite cu navetişti se intersectează cu jeepuri şi limuzine sclipitoare. Nevoit să părăsească Bucureştiul împreună cu tânăra sa soţie şi cu fiul lor, bărbatul de aproape 60 de ani începe o viaţă nouă. Într-un mediu ostil şi corupt, prielnic viciului, Robert, Andreea, Laurian Susanu şi Brânduşa – un patrulater toxic – intră într-un joc diabolic pe viaţă şi pe moarte. Cronicile genocidului continuă să înregistreze, spre aducere aminte, poveştile timpurilor noi, din vârtejul cărora se salvează doar cei puternici.

„Comunismul a fost un rău care a generat un rău mai mare. Cronicile genocidului se adună în apogeul epocii Iliescu-Constantinescu-Băsescu. În umbra lor am povestit, ca întotdeauna, mai ales ce am trăit. De la tinereţe pân’ la bătrâneţe şi totodată de la bătrâneţe tânjind spre tinereţe şi mai departe, revenind în permanenţă în acest punct terminus – aici mi-am tăiat inima în bucăţi ca s-o împart, aici l-am văzut pe fratele meu în groapă fără chip şi fără mărire, aici am şezut şi am plâns etc. Ori de câte ori mi-am permis luxul să inventez, soarta mi-a scos în cale numaidecât întîmplările, lucrurile şi personajele inventate. Un cerc vicios (oare de unde voi începe a-mi plânge faptele vieţii mele celei ticăloase?) pe care vreau să cred că l-am rupt definitivând acest roman, supravieţuind experienţei personale care l-a declanşat, salvându-mi iarăşi viaţa scriind.” (Radu Aldulescu)

Număr de vizualizări :1187


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro