Bookfest de Crăciun, ediţia I

ian. 3rd, 2013 | By | Category: Postcard

Scriitorul Corneliu Vasile a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu reportaj despre Salonul de carte Bookfest de Crăciun, ediţia I, desfăşurat în perioada 15-23 decembrie 2012, la Bucureşti, la sediul Bibliotecii Naţionale a României. Redăm integral reportajul:

„Bookfest de Crăciun, salon de carte și cadouri, deschis în vastele holuri ale Bibliotecii Naționale a României (15-23 decembrie 2012) a fost mai puțin extins decât marile târguri de carte Gaudeamus și Bookfest, însă cu intrarea liberă și într-o perioadă când frigul rărește vizitatorii.

Într-o astfel de zi cu viscol am vizitat acest târg de carte, unde numeroase edituri (Semne-Artemis, Litera,  Aramis, Cetatea de Scaun,  Ganesha, Vremea etc.), tipografii, asociații,  firme legate de carte și cultură, distribuitori de ceaiuri, cafea și alte delicatese, asociații pentru copii, instituții teatrale și muzicale au oferit tot ce aveau mai bun și mai atractiv publicului dornic de cultură.

Organizatorii, Asociația Editorilor din România, Federația Editorilor din România și, bineînțeles, instituția gazdă, au dat ocazia distribuirii gratuite a  unor publicații de cultură, precum  revistele Accente, Tribuna învățământului, Literatura, 24 Fun, cuprinzând informații utile despre literatura, muzica, educația, trendul artistic în acest sfârșit de an.

În același decor hibernal, în prezența a zeci de clase și grupe de școlari și preșcolari, s-a desfășurat, inclusiv în spectacole, proiecții de film și  ateliere de creație de mai  multe tipuri, Festivalul Povești pentru Copii, sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și a Teatrului Național de Operetă Ion Dacian (17-21 decembrie). Multe edituri au expus carte școlară, povești, cărți de colorat,  cărți pentru învățarea limbilor de circulație.

Această manifestare culturală complexă a avut drept scop atragerea publicului căte lectură, către arta în diversele ei ramificații, pictură, sculptură, muzică, arhitectură, operetă, teatru, teatru de păpuși, participarea fiind accesibilă inclusiv prin poziționarea centrală, în Capitală, a instituției gazdă. Poate că s-a realizat astfel și cunoașterea noului local, pentru atragerea unor noi cititori.

Cunoscând dinainte atât vechile amplasamente al bibliotecii, din str.Ion Ghica și din zona Piața Amzei, cât și noul local,deschis în primăvară,  unde vor fi adunate toate tipurile de cărți și periodice, am observat avantajul spațiului care permite organizarea unor târguri, expoziții și spectacole care să atragă cât mai mulți vizitatori și spectatori.

Astfel, Biblioteca Națională a României intră în circuitul marilor manifestări culturale, așa cum se organizează la alte biblioteci naționale din alte  țări ale  Uniunii Europene.”

Corneliu Vasile

Număr de vizualizări :1267


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro