“Căderea din timp” de David Grossman

ian. 27th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Romanul “Căderea din timp” de David Grossman, unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat, va apărea săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu. Cartea va fi publicată şi în ediţie digitală.


Un amplu şi tulburător poem „pe mai multe voci, „Căderea din timp” este un recviem străbătut de credinţa în forţele nesecate ale vieţii şi ale căldurii omeneşti adevărate.
Se spune că timpul vindecă rănile, dar unele răni nu se vindecă niciodată. Unul dintre eroii cărţii pleacă în căutarea a ceea ce a pierdut, sperând să regăsească acel ceva acolo, undeva, în afara timpului. Lunga sa pribegie „dincolo” este, pentru autorul cărţii, prilejul unei răscolitoare meditaţii asupra vieţii şi o răvăşitoare mărturie de iubire părintească.

„Căderea din timp nu este un volum autobiografic şi nici nu se petrece în Israel. Însă, pentru a-l scrie, autorul a fost nevoit să exploreze abisul profund al propriilor sale sentimente.” (The Guardian)

„David Grossman are talentul de a se uita în sufletul unui om şi de a găsi acolo esenţa irepetabilă a umanităţii.” (Nicole Krauss)

David Grossman (n. 1954) este autorul bestseller-ului Până la capătul pămîntului (2008; Polirom, 2012), roman distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Medicis Etranger şi JQ Wingate. Cărţile sale au fost premiate atât în Israel, cât şi în străinătate şi până în prezent au fost traduse în peste treizeci de limbi. Autorul a studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio „Vocea Israelului”.
A publicat mai multe lucrări de ficţiune, precum şi câteva volume de reportaje şi interviuri. Printre romanele publicate de Grossman de-a lungul timpului se numără: Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000).
Printre numeroasele premii cu care a fost distins autorul israelian amintim aici premiul Bernstein pentru roman (primit în 1985 şi în 1993), premiul Sapir (2001), premiul Bialik pentru literatură (2004), premiul JQ Wingate (2004 şi 2011), premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania (2011), şi premiul Medicis Étranger (2011).
David Grossman este doctor honoris causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

Număr de vizualizări :1232


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro