Solo show de Teodora Axente, la Zorzini Gallery

ian. 27th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 7 februarie 2013, ora 18:00, la Zorzini Gallery (str. Thomas Masaryk nr. 31, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziţiei “TAXIDERMY Lesson” de Teodora Axente, curator: Adina Zorzini.

„Teodora Axente este o artistă emergentă, descendentă a Școlii de Artă de la Cluj, care trăiește și lucrează în orașul cu același nume. Practica sa artistică include suportul clasic al picturii în ulei pe pânză, în timp ce subiectele și maniera în care acestea sunt formulate denotă preocupări existențiale și întrebări adresate social lumii contemporane.

Teodora Axente este unul dintre cei mai promițători artiști tineri români, iar pictura sa combină o capacitate tehnică excelentă cu un foarte bine dezvoltat simț al observației în ceea ce privește noua ordine socio-personală și contextul unei umanități căreia îi aparținem și căreia îi suntem martori cu toții. Acest proces de explicitare al nevoii noastre de atenție, dorință și acceptare se desfășoară în lucrările Teodorei Axente pe fundalul celor mai comune background-uri, ca pentru a sublinia faptul că aceste ritualuri socio-personale, similare cu regulile taxidermiei, au devenit de acum noul nostru canon de conduita general acceptată.

Cele mai noi lucrări ale Teodorei Axente, grupate în solo show-ul intitulat Lecția de Taxidermie, devoalează și prezintă ceea ce zace dincolo de căutările și nevoia de aprobare din partea sinelui și a celorlalți; ni se arată o formă de alienare ritualică învelită în pene și blănuri de animale, în spatele căreia personajele stau izolate și tăcute, așteptându-și auto-devenirea într-o stare de nemișcare și tăcere profundă. Astfel, Teodora Axente statutează și descrie în egală măsură teribila schisma care s-a produs în condiția omului nou, contemporan, transformat dintr-un animal social într-o ființă singuratică, blocat într-o poză împăiată și înțepenită, convertit într-un trofeu al imaginii de sine.” (Adina Zorzini)

Teodora Axente (n. 1984) este câștigătoarea reputatului premiului ESSL pentru artă, Ediția 2011, iar printre expozițiile susținute până acum atât în țară cât și în străinătate, se numără un solo show prezentat în 2012 la Ana Cristea Gallery din New York, în timp ce expoziția personală de față reprezintă primul solo show al artistei în București.

Număr de vizualizări :1394


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro