Retrospectivă OSRO 2012: demersuri, negocieri, (i)realităţi

dec. 23rd, 2012 | By | Category: Postcard

Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor OPERA SCRISA.RO a întreprins demersurile necesare colectării remuneraţiilor provenite din utilizarea repertoriilor de opere a membrilor săi încă de la înfiinţare, la începutul anului 2012. În acest sens, începând cu luna aprilie 2012, OPERA SCRISĂ.RO a demarat negocieri cu organismele de gestiune colectivă din domeniu, pentru colectarea şi repartizarea remuneraţiilor din retransmiterea prin cablu a operelor scrise.

În perioada aprilie-iunie 2012 au avut loc întâlniri la sediul ORDA cu reprezentanţii PERGAM şi COPYRO, cu scopul de a încheia protocolul pentru repartizarea remuneraţiilor din retransmiterea prin cablu a operelor scrise. Negocierile s-au desfăşurat cu greutate datorită reprezentanţilor COPYRO, care, deşi iniţial au fost de acord să participe, ulterior au lipsit de la întâlnirile programate.
Cu toatea acestea, pentru ca titularii de drepturi să poată beneficia de remuneraţiile în cauză şi în scopul respectării prevederilor legale, organismele de gestiune colectivă PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO au redactat un protocol, în care au inclus şi organismul COPYRO, prin care au propus împărţirea echitabilă a remuneraţiilor colectate din retransmiterea prin cablu a operelor scrise. La data de 14.06.2012, convenită de părţi pentru semnarea protocolului, la sediul ORDA au fost trimişi de către COPYRO doi angajaţi fără drept de semnătură şi fără împuternicire legală.
În consecinţă, reprezentanţii PERGAM şi OPERASCRISĂ.RO au semnat protocolul în cauză pentru ca repartizarea remuneraţiilor să se facă în termenul prevăzut de Legea nr.8/1996 şi, totodată, membri reprezentaţi de aceste organisme să poată intra în posesia drepturilor cuvenite. Protocolul semnat de reprezentanţii PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO a fost depus şi înregistrat la ORDA. Protocolul nu şi-a produs efectele deoarece reprezentanţii legali ai COPYRO nu au participat la semnarea acestuia, fapt care determină prejudicierea drepturilor titularilor reprezentaţi nu numai de PERGAM şi OPERA SCRISĂ.RO, dar şi de COPYRO însuşi. În pofida acţiunilor întreprinse de OPERA SCRISĂ.RO şi de PERGAM, independent unul de altul, dar şi prin demersuri comune, către ORDA, pentru punerea în aplicare a protocolului sus menţionat, până în prezent, reprezentanţii COPYRO au refuzat semnarea PROTOCOLULUI.
În luna octombrie 2012, la iniţiativa OPERA SCRISĂ.RO, au fost propuse întâlniri la sediul ORDA pentru a negocia un protocol de repartizare a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată între organismele de gestiune colectivă beneficiare din domeniu. În acest scop, OPERA SCRISĂ.RO a propus un calendar de întâlniri şi a transmis şi un proiect de protocol pentru a putea avea o bază de discuţie. Ca şi în cazul protocolului privind repartizarea remuneraţiilor colectate din retransmiterea prin cablu a operelor scrise, COPYRO a confirmat participarea, dar ulterior a desfăşurat aceleaşi acţiuni de tergiversare şi îngreunare a negocierilor.
În mod concret, COPYRO a contestat înfiinţarea OPERA SCRISĂ.RO şi a reprezentanţilor acestui organism şi a impus condiţii de participare la negocieri care nu pot fi acceptate de celelalte organisme de gestiune beneficiare.
Momentan, situaţia din domeniu s-a complicat şi mai mult, deoarece ORDA a retras temporar avizul de funcţionare a COPYRO, urmare a unui control care a relevat grave încălcări ale legislaţiei în vigoare. Până la clarificarea situaţiei legale a COPYRO, negocierile privind încheierea unui protocol pentru repartizarea remuneraţiei compensatorii pentru copia privată au intrat în impas şi au fost iar amânate.
OPERA SCRISĂ.RO va continua să acţioneze pentru protejarea şi aplicarea drepturilor membrilor săi, în conformitate cu prevederile legale şi statutare. În cazul în care reprezentanţii COPYRO vor aplica aceleaţi metode de tergiversare şi chiar de blocare a negocierilor între organismele beneficiare, vom lua în calcul soluţia arbitrajului sub patronajul ORDA, chiar dacă aceasta presupune un efort financiar uriaş, care va produce efecte negative asupra costurilor de funcţionare a organismelor implicate.
Număr de vizualizări :1857


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro