spot_img

Maraton de emisiuni la Radio România Cultural

În perioada 22 decembrie 2012– 6 ianuarie 2013, Radio România Cultural le oferă ascultătorilor un program special. Astfel, pe 22 decembrie, de la ora 0.00 până la ora 24.00, vor putea fi ascultate poveştile celor ce în România, sau în afara ei, fac performanţă în domeniile lor. Dacă au plecat, ce le-a oferit ţara de adopţie? Ce ar trebui să le ofere România pentru a se întoarce? Există o „vârstă a reîntoarcerii”? Dacă au rămas, de ce au ales să rămână? Sunt întrebări la care, de-a lungul anului 2012, au răspuns invitaţii RRC reuniţi acum într-un Maraton „Născut în România”.

„Muzica este poate cea mai importantă în această perioadă şi, dacă nu aţi plecat nicăieri sau din contră, sunteţi pe drum, vă invităm să calătoriţi sonor cu noi pe 23 decembrie când difuzăm Maratonul „Călătorie muzicală în jurul lumii”

Am rămas fideli sloganului ”Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru’’ şi ştim că ne împărtăşiţi pasiunea, aşa că în meniul de sărbători, la loc de cinste este teatrul la microfon care trebuie însă condimentat cu muzică de calitate. Puneţi sub brad aparatele de radio, căci pe 24 decembrie vă veţi delecta cu un Maraton de teatru şi muzică de Ajun iar pe 25 decembrie cu un Maraton de teatru şi muzică de Crăciun.

Teatrul Naţional Radiofonic a adunat, de-a lungul anilor, un portofoliu impresionant de spectacole excepţionale pe care, prin seria de maratoane teatrale – difuzate la Radio România Cultural pe 26, 28 decembrie 2012 şi  3, 5 ianuarie 2013- cuprinzând montări din anii 50-60, 70, 80, 90, vi le readucem în atenţie.

Vă oferim creaţii memorabile, de care poate că vă era dor…  vă lăsăm să descoperiţi spectacole minunate, gândite şi realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură şi inteligenţă a expresiei artistice de către personalităţi ale regiei radiofonice, precum: Mihai Zirra, Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Titi Acs, Elena Negreanu, Ion Vova, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Leonard Popovici.

Dar nu este deloc întâmplător faptul că marii regizori ai teatrului românesc au simţit nevoia să ofere publicului şi câte o variantă radiofonică a montărilor de referinţă pe care le-au creat pentru scenă… De aceea, ne-am gândit că un repertoriu al spectacolelor radiofonice de vârf n-ar putea omite spectacolul lui Lucian Pintilie – „Inima mea este pe înălţimi” de William Saroyan, montat la Teatrul Bulandra şi devenit apoi, prin transpunere sonoră, una dintre producţiile auditive de marcă ale anilor ’60… La fel, au constituit montări excepţionale atât pe scenă, cât şi la Radio: „Mamouret” de Jean Sarment, cu Lucia Sturdza Bulandra, sau „Cum vă place” de William Shakespeare, spectacolul lui Liviu Ciulei, care a marcat, în 1961, reteatralizarea teatrului şi care, după doar un an, a fost înregistrat şi pentru teatrul la microfon… sau „Furtuna” de William Shakespeare, montare realizată tot de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra şi regândită ulterior pentru Radio, cu aceeaşi distribuţie alcătuită din mari actori: George Constantin, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florian Pittiş, Ion Caramitru…

După atâta petrecere de Crăciun, dacă v-aţi săturat de zgomot şi vreţi armonie, noi vă oferim o oază de bucurie întinsă pe 24 de ore: în 27 decembrie va fi Maraton “Oaza de muzică” – best of 2012

Dar pentru că sărbătorile au poezia lor, pentru 29 decembrie v-am pregătit un Maraton de poezie şi jazz, menit să vă ofere doar o mică parte din zestrea sonoră a radioului .Timp de 24 de ore vom difuza poezie românească şi străină în sunetele pline de rafinament ale muzicii de jazz.Versurile vor fi rostite fie de înşişi autorii lor,fie de vocile unor mari actori de ieri şi de azi. Sporul de autenticitate va fi dat şi de faptul că pe parcursul maratonului sunt prezentate înregistrări din spectacole cu public în cadrul cărora poeţi importanţi de azi au citit din creaţia lor. Momente de indiscutabilă bucurie vor fi şi atunci când pe calea undelor îi veţi putea urmări pe unii dintre marii noştri actori care, în mod obişnuit, v-au desfătat  sau vă desfată încă prin spectacole de teatru şi în film.

Tot muzica ne va relaxa în ultimele zile ale anului: pe 30 decembrie va fi Maraton de muzică de film iar ultima zi a lui 2012 este plină de optimism căci pe 31 decembrie ascultăm Maratonul de operă şi operetă „Viaţa e frumoasă”.

Pe 1 ianuarie însă vom fi în lumea lui Caragiale cu spectacole memorabile, căci cum să  începem mai bine anul decât cu o porţie de râs dar şi de profundă reflecţie în acelaşi timp? Maratonul Caragiale vă dă prilejul să reascultaţi piese mai vechi sau foarte noi, căci deşi anul 2012 a fost cel aniversar, ne va face mare plăcere să ne amintim de Caragiale şi lumea lui şi în 2013.

Pe 2 ianuarie vă invităm la dans căci se vor întrece la maraton “Greii muzicii uşoare româneşti” iar pe 4 ianuarie, timp de 24 de ore, se vor învârti pe platan “Discuri de cinci stele”.

Pentru că tot anul 2012 ne-a plăcut să spunem poveşti şi pentru că dumneavoastră aţi apreciat de exemplu un verb care are miros, o locuţiune substantivală care ţipă sau un adverb care-ţi evocă instantaneu culoarea violet, am adunat emisiunile Storymania într-un volum radiofonic ce se va difuza pe 6 ianuarie, când încheiem seria maratoanelor.” (biroul de presă RRC)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508