spot_img

Bătălie pentru un model cultural de succes


Ce modele şi poveşti culturale de succes are România după 1990? La o primă ochire, după ce vezi că, din punctul de vedere al infrastructurii şi al puterii culturale, România are un statut de tip neocolonial, gândurile pesimiste ori sceptice pot construi răspunsul că în spaţiul nostru cultural, marcat de tribalizare şi de talibanizare, nu există nici generatori de trenduri culturale şi spirituale, nici modele care să fie replicate de mecanisme şi instituţii culturale. La noi, excepţiile confirmă regula mitologică a surpării, iar ceea ce a fost clădit şi durează ţine de excepţionalul unor oameni care au simţit pe propria lor piele cum e să construieşti programe şi proiecte culturale duse până la capăt. După căutări aprofundate, am găsit, totuşi, câteva modele culturale de calitate şi de succes legate de doi oameni unici: academicianul Eugen Simion şi actorul şi managerul cultural Constantin Chiriac. Prima personalitate a împlinit visul lui Constantin Noica de a publica toate manuscrisele lui Eminescu şi a creat versiunea românească a ediţiilor de tip Pléiade, în care va fi lansat, curând, titlul cu numărul 150, o ediţie specială a poeziilor lui Eminescu. A doua personalitate a făcut din Sibiu Capitală Europeană a Culturii şi a iniţiat unul dintre cele mai importante şi mai puternice festivaluri de teatru din lume. Ei au reuşit să facă aceste performanţe, în primul rând, cu bani obţinuţi de la sponsori ori cu bani europeni. Instituţiile culturale ale statului român nu i-au susţinut aşa cum se cuvenea, mai mult decât atât, în cazul publicării Caietelor Eminescu, Eugen Simion a fost reclamat şi apoi cercetat de către DNA!


Ediţiile de tip Pléiade, cu operele clasicilor noştri şi cei ai modernităţii europene, ediţii apărute în colecţia „Opere fundamentale”, coordonate de Eugen Simion la Editura Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, pregătesc cel de-al 150-lea titlu. De câteva zile, au văzut lumina tiparului ultimele volume, XI şi XII, din publicistica lui G. Călinescu (12 volume cuprinzând peste 18 000 de pagini scrise de geniul criticii noastre literare!), opera romanescă integrală scrisă de Hortensia Papadat-Bengescu (inclusiv romanul ce se credea pierdut, „Străina”, adică peste 4 500 de pagini de proză!). Ediţiile ştiinţifice G. Călinescu și Hortensia Papadat-Bengescu au fost pregătite, ani în şir, de cercetătorii Institutului „G. Călinescu” al Academiei Române şi au reuşit, după contestaţii şi iritări publice, să prindă o cofinanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Colecţia „Opere fundamentale” este, după afirmaţia lui Ion Simuţ, “cea mai interesantă, mai coerentă şi mai amplă iniţiativă de reeditare a clasicilor, apărută după 1990”. Cărţile apărute în această colecţie vizează şi bibliofilia pentru că sunt tipărite la Regia Monitorul Oficial, pe o hârtie specială, şi se bucură de viziunea grafică a maestrului Mircia Dumitrescu. Mai amintesc, printre cele mai recente titluri ale Colecţiei “Opere fundamentale”, ediţia Cioran, care adună toate scrierile româneşti ale lui Cioran, peste 8000 de pagini, şi cele trei volume Blaga, cuprinzând opera sa de ficţiune. Fiecare carte are în spatele ei o bătălie şi numai tenacitatea coordonatorului Eugen Simion a făcut şi face să avem un happy end!

Dan Mircea Cipariu

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Stimate Domnule Dan Mircea Cipariu, ne dai voie să reproducem acest text in revista „Cenaclul de la Păltiniş”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508