“Superman, Spiderman or Batman”, în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la cea de a 25-a ediție a European Film Awards – categoria filme de scurt metraj

dec. 9th, 2012 | By | Category: Eveniment

În cadrul celei de a 25-a ediții a prestigiosului eveniment European Film Awards (Premiile filmului european), “Superman, Spiderman or Batman”, în regia lui Tudor Giurgiu, după un scenariu al lui Doru Lupeanu, a primit premiul Best European Short Film (Cel mai bun film european de scurt metraj). Evenimentul a avut loc în Malta, la începutul lunii decembrie 2012. European Film Awards este organizat de European Film Academy (Academia filmului european) iar câștigătorii celor 17 trofee sunt aleși prin votul celor 2.700 de membri ai Academiei, personalități ale lumii filmului din întreaga Europă.

Superman, Spiderman or Batmaneste unul din cele 15 filme de scurt metraj nominalizate în cadrul secțiunii Best European Short Film (Cel mai bun film european de scurt metraj).

Filmările au avut loc în orașul Cluj-Napoca, cu actori clujeni: Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu și talentatul copil Aaron Şerban.

Filmul poate fi vizionat pe blogul personal al lui Tudor Giurgiu: tudorgiurgiu.ro.

Ce spune acest scurt metraj? Că un copil e mai puternic decat orice ʽerouʼ fabricat. Că un copil are, într-un anumit sens, putere peste viață și moarte. De aceea lumea există încă!

Unii îl consideră un film lacrimogen, din genul celor cu care România obține premii internaționale: traume ale comunismului, traume post-ʽrevoluționareʼ, traume sociale și economice tipic românești. Poate că și tinerii de 20 de ani au dreptate cu aceste judecăți determinate de societatea strâmbă în care trăim.

Eu nu pot vorbi despre calitățile tehnice ale filmului pentru că nu sunt specialist în domeniu. Nu știu ce criterii se cereau îndeplinite. Cred, totuși, că ʽlacrimogenʼ nu a fost un criteriu. Cantitatea de viață autentică transmisă în cele 10 minute de film merită premiul. Un tată, un fiu și o inimă, acestea au luat premiul.

După ce vizionăm filmul, să ne uităm puțin la inima pe care o avem fiecare. Putem să ne vedem inima, dar de câte ori în viață o facem, de câte ori îi mulțumim? Să ne uităm acum, neapărat!… poate că între timp a devenit… de carton… ?

Cristina Poterășoiu


* “Superman, Spiderman or Batman” este o producție Libra Film cofinanțată de CNC România și Zenith Media cu sprijinul Digital Cube.

Fotografia lui Tudor Giurgiu, la premierea EFA: René Rossignaud

Celelalte două fotografii sunt preluate de pe www.tudorgiurgiu.ro și din film.

Număr de vizualizări :1782


One Comment to ““Superman, Spiderman or Batman”, în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la cea de a 25-a ediție a European Film Awards – categoria filme de scurt metraj”

  1. bogdan spune:

    Ce ne-am bucurat pentru Tudor. Felicitari lui Tudor pentru premiu, dar si pentru curaj!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro