Triplă premieră absolută la Radio România Cultural

nov. 8th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă sâmbătă, 10 noiembrie 2012, ora 09.00 , tripla premieră absolută: Trei spectacole realizate după poveştile lui Lyman Frank Baum: „Humpty Dumpty”, „Bomboanele fermecate” şi „Fetiţa care avea un urs”. Maria ŢOGHINĂ a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu material despre cele trei spectacole:

“Luni, 5 noiembrie, 2012, începând cu ora 11, la Hotel Ramada Majestic (Calea Victoriei, Bucureşti), a avut loc în avanpremieră audiția a trei spectacole dedicate copiilor, părinţilor şi bunicilor: „Humpty Dumpty”, „Bomboanele fermecate” şi „Fetiţa care avea un urs” de Lyman Frank Baum. La întâlnirea cu publicul iubitor de teatru au fost prezenți regizorul Toma Enache, producătorul spectacolului: Sanda Socoliuc (care semneaza si traducerea si adaptarea pentru teatru radiofonic) , actorii Annemary Ziegler, Liviu Cheloiu, Malina Tomoioagă, echipa de creație și Ana Maria Țoghină, care la cei 8 ani abia împliniți joacă rolul principal în „Fetiţa care avea un urs”.

Toma Enache, regizorul celor trei piese, despre momentul avanpremierei cu public: „E o zi mai specială pentru că am prezentat un spectacol al copilăriei, un spectacol al magiei. Mă bucur că am izbutit să fim împreună, nişte actori minunaţi, indiferent de vârstă, începând cu fetiţa Ana Maria Toghină (cu care am colaborat prima oară la realizarea spectacolului „Alba-ca- Zăpada”…), continuând cu Annemary Ziegler cu care am colaborat la toate spectacolele pe care le-am regizat la teatrul radiofonic pentru copii, Liviu Cheloiu, Mălina Tomoioagă, Eugen Cristea, Liliana Pană, Ion Haiduc, Teodora Calagiu Garofil, Adrian Anghel, Armand Calotă, Laura Creiniceanu, Cristina Cabel. Ce să mai spun de regizorii muzicali Patricia Prundea şi Stelică Muscalu sau de regizorul tehnic ing. Mirela Georgescu şi regizorul de studio Milica Creiniceanu? Colaborăm excelent! Vreau să vă mulţumesc Dvs, celor de faţă la audiţie, pentru că sunteţi încă la fel de tineri şi de copii ca oricând. E frumos să ne întâlnim generaţii diferite, de la cei foarte mici până la cei mai în vârstă, pentru că lucrurile, în fiecare etapă a vieţii se văd altfel, dar fascinaţia copilăriei rămâne mereu aceeaşi.”

Liviu Cheloiu, actor: Sunt Ursul din povestea ” Fetița care avea un urs”! Eu sunt copilul tranzistorului şi al Electrecordului, iar acum, la o oarecare maturitate (am ceva peste 30 de ani), tânjesc după poveşti şi dublarea cu voci a desenelor animate…

Ana Maria Țoghină: Vă mulţumesc tuturor pentru vorbele frumoase, dar mai ales Sandei Socoliuc și lui Toma Enache, pentru că fără ei n-ar fi devenit realitate Povestea.

Cunoscut publicului din România ca autor al „Vrăjitorului din Oz”, americanul L.F. Baum (1856-1919) a scris, cu har şi o originalitate ieşită din comun, multă literatură dedicată copiilor. A fost totodată un mare om de teatru, nu atât prin scenarii proprii, cât, mai ales, prin felul în care i-a susţinut (inclusiv material) pe unii dintre contemporanii săi din domeniul scenei.

Textele lui Baum, inedite în limba română, au fost traduse şi dramatizate de Sanda Socoliuc. Direcţia de scenă i se datorează lui Toma Enache, care le oferă ascultătorilor o nouă probă de virtuozitate, de măiestrie regizorală, în susţinerea dinamismului şi a fluidităţii celor trei spectacole radiofonice.

Annemary Ziegler, Ion Haiduc, Eugen Cristea, Liliana Pană, Teodora Calagiu Garofil, Adrian Anghel, Liviu Cheloiu, Malina Tomoioagă, Armand Calotă, Cristina Cabel sunt actorii care dau viaţă personajelor lui Frank Baum. Din distribuţii fac parte şi doi copii: Ana Maria Ţoghină, care, la cei 8 ani împliniţi de curând, joacă rolul principal din „Fetiţa care avea un urs” cu  degajarea proprie unei actriţe experimentate şi Laura Creiniceanu, elevă în clasa a cincea, foarte convingătoare parteneră de „scenă radiofonică” a actorilor profesionişti.

Stelică Muscalu (în „Humpty Dumpty” şi „Bomboanele fermecate”) şi Patricia Prundea (în „Fetiţa care avea un urs”) semnează, cu excelenţă şi sensibilitate, regia muzicală.

Din echipa de creaţie mai fac parte: ing. Mirela Georgescu, care semnează cu acurateţe şi fantezie regia tehnică şi Milica Creiniceanu, care a asigurat, cu bună stăpânire a mijloacelor specifice, regia de studio. Producătorul spectacolului: Sanda Socoliuc.

Noile producții realizate de Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii – „Humpty Dumpty”, „Bomboanele fermecate” şi „Fetiţa care avea un urs”, vor fi transmise în premieră absolută la Radio România Cultural, sâmbătă, 10 noiembrie, 2012, ora 9.00.

Opinii ale participanților la eveniment:

„Radio-ul reuşeşte să ne pună la dispoziţie o paletă extrem de variată prin repertoriul său, aşa se face că uneori avem parte şi de piese precum acestea ca să ne aducă aminte că noi, cei prezenţi la audiţii, oameni de vârsta a treia, ne putem redescoperi pe cele trei paliere – copilărie, maturitate, vârsta la care ne aflăm noi acum. Teatrul radiofonic presupune, faţă de teatrul de scenă, exclusiv vocea actorului. Inflexiunile, măiestria lui de a realiza spectacolul prin frazare, accente, intensitate a vocii, toate acestea suplinesc elementele vizuale ale scenei de teatru.

Teatrul radiofonic, atunci când are tot ce îi trebuie, realizează lucruri foarte deosebite.” (Geo Călugăru)

„Nu sunt numai poveşti pentru copii, viaţa noastră toată este o poveste şi noi avem nevoie de poveşti… Aveţi grijă, fraţilor, ce gândiţi pentru că forţa gândului este cea mai mare forţă din universul ăsta şi, când laşi mintea să zboare, te poate mânca şi ursul…  M-am simţit şi copil, şi om mare şi mi-a pus mintea la contribuţie… „(Dna Florea)

„Acest spectacol radiofonic m-a impresionat! M-a impresionat formidabil cum regizorul Toma Enache a reuşit să o facă pe o fetiţă de 8 ani să dea replicile în perfect, dar în perfect acord cu ceea ce se întâmpla în jurul ei din punctul de vedere al acţiunii, al personajelor cu care a interacţionat…

Putem să le dăm o diplomă de excelenţă tuturor celor care au realizat aceste trei spectacole de teatru radiofonic.”(Doctor Venerus Popa)

Dramaturgic, sunt spectacole extrem de interesante realizate după poveştile lui Baum. Vocea fetiţei din cel de-al treilea spectacol este absolut extraordinară şi cel mai important lucru cred că este când se lansează o nouă voce de actor… Ping-pongul între fetiţă şi maturul urs este deosebit de bine realizat. Cred eu că marele câştig al acestei zile este că radio-ul ăsta face minuni şi bine că există! Impune o voce de mare actriţă viitoare. Cele trei spectacole reuşesc să fie moralizatoare fără să-ţi bage degetele în ochi. Premiera este o reuşită!” ( unul dintre participantii la auditia cu public)

„Echipa de realizare a spectacolelor este extraordinară şi cei doi copii-actori, Ana şi Laura sunt foarte talentaţi… Sunt mulţi cei din echipă şi toţi sunt la fel de buni. Doamnă Socoliuc, într-adevăr, aveţi un mare har!” (Lăcrămioara Stoenescu)

Maria ŢOGHINĂ

Număr de vizualizări :1891


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro