„Martorul” de Stelian Ţurlea

nov. 19th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 17:00, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2012, Crime Scene Publishing, Flacăra şi Editura Tritonic lansează romanul „Martorul”, de Stelian Ţurlea, ediţia a doua. Prezintă: George Arion şi Monica Ramirez.

Romanul a fost scris în 1979, a fost revăzut după 20 de ani, a apărut în anul 2000 la Editura Albatros şi expune într-o parabolă o situaţie generală care nu se aplică numai la situaţia de dinainte de 1989. Ediţia de faţă cuprinde şi pagini de repere bibliografice.

Unul dintre criticii care au comentat acest roman a fost Alex Ştefănescu. Acesta a scris: „Romanul aduce în prim-plan un personaj grotesc şi înfricoşător, un fel de cocoşat de la Notre Dame în variantă românească. Scriitorul şi-a propus nici mai mult, nici mai puţin decât să ne facă să-l iubim pe acest monstru. Este vorba, să recunoaştem, de un pariu greu de câştigat, cu atât mai greu cu cât Stelian Ţurlea nu mai are libertatea pe care o avea Victor Hugo de a folosi o retorică romantică pentru a-i înduioşa pe cititori. (…) Şi totuşi, Stelian Ţurlea câştigă pariul. Mai mult decât atât, el participă dezinvolt la această cursă (narativă) cu obstacole, creând impresia că nimic nu e mai simplu decât să le depăşeşti unul după altul şi să treci surâzător linia de sosire. (…) Romanul are, deci, ca principală sursă de tensiune drama imposibilităţii de a comunica. Această dramă ajunge la paroxism în momentul în care personajul asistă la violarea unei fete, într-o magazie, şi apoi la găsirea cadavrului ei, pe jumătate carbonizat, în magazia distrusă de un incendiu. El este martorul (de aici şi titlul romanului) care nu poate povesti nimănui ce a văzut. Romanul reprezintă depoziţia lui virtuală, inutilizabilă pentru justiţie.”

Stelian Ţurlea a mai publicat la Crime Scene romanele Greuceanu – roman (cu un) poliţist, Ieşi din rând!, Îmi ies din minţi.

Număr de vizualizări :1481


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro