„Poeme trans” de Magda Cârneci

nov. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Duminică, 25 noiembrie 2012, ora 13:00, la standul Editurii Tracus Arte, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, va avea loc lansarea volumului „Poeme trans” de Magda Cârneci, Editura Tracus Arte. Volumul de poeme va fi prezentat de Dan Mircea Cipariu.

„Poeme trans” de Magda Cârneci

Volumul e constituit din 4 poeme lungi, compuse la rândul lor din 8-10 părți, care desfășoară poematic ideea de trans: transgresare, transcendere, transfigurare, transcendență. Două dintre cele patru poeme compuse au fost deja publicate în volume anterioare, două sunt inedite. Toate împreună mărturisesc o obsesie constantă a autoarei, de-a lungul operei sale, pentru ceea ce poate și trebuie depășit din natura noastră, din percepția realității, din aspirațiile noastre, spre ceea ce poate constitui evoluția noastră posibilă, ca umani și trans-umani. Autoarea a declarat într-un articol:

”Trăind eu o vreme în Franța, am realizat după o vreme că, între alte prejudecăți moștenite sau achiziționate, sufeream de ideea încăpățânată de trans. De convingerea că realitatea, cu oamenii și fenomenele sale, nu e doar ceea ce se vede, se pipăie, se posedă, ci că există prin ea – și dincolo de ea – niveluri de percepție, de funcționare și de semnificație care nu sunt imediat pipăibile și verificabile practic, material, dar care au efecte și urmări perceptibile, evidente, în comportamentul și viața noastră. Prejudecata că realitatea e tra(n)versată și depășită de o trans-realitate care o face suportabilă, coerentă și-i dă un sens mai amplu, vast, universal, sau chiar cosmic.

În ambianța franceză în particular și occidentală în general, am fost cît pe aici să-mi pierd această prețioasă prejudecată, înrădăcinată profund în tradiția culturală românească și în natura mea de poet. Dar după ce am practicat o vreme prejudecata inversă a gîndirii concrete și la obiect, a aderenței așa-zis perfecte la orizontala realității reducționist de palpabile, am realizat cît de limitată, de nemulțumitoare și finalmente stupidă este și această preconcepție a unei posibile trăiri cu sens a realității fără armonicele ei emoționale, simbolice, spirituale.

Întoarsă acasă, ca o Fiică Rătăcitoare din periplul cosmopolit, inițiala mea prejudecată trans pe verticală, ca să spun așa, s-a combinat cu o prejudecată trans pe orizontală, ca să încerce să palpeze o imagine în același timp concretă, plină, adevărată, și totodată integrală, transcendentă, transfiguratoare a realității. O realitate, pentru mine, trăită pe deplin aici și acum și totuși, definitiv și iremediabil, trans.”  (Magda Cârneci)

*

Alte lansări la standul Editurii Tracus Arte, duminică, ora 13:00: “epitaf pentru marele derby” de Ramona Fotiade, “Jurnalul morilor de vant” de Traian T. Coşovei, “kemada” de Paul Vinicius. Vor vorbi: Dan Mircea Cipariu, Mircea Martin, Dan Mihuţ.

Număr de vizualizări :1757


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro