“Existențiasmul astăzi” de Ștefan Bolea

nov. 11th, 2012 | By | Category: Carte in lucru

La editura Herg Benet, în Colecția de Filosofie, va apărea volumul „Existențialismul astăzi” de Ștefan Bolea. Volumul „Existențialismul astăzi” va fi lansat în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2012, de la București. „Studiul de față este primul din spaţiul cultural românesc care efectuează o reconstrucţie a existenţialismului prin prisma conceptelor sale. Pentru a ilustra dezvoltarea filozofiei existenţiale, am ales trei concepte strâns legate între ele, care sunt înţelese mai bine dacă se presupune referinţa la celelalte două, pentru a rămâne fideli sentinţei heideggeriene a lui Jean Wahl („Prin angoasa în faţa morţii experimentăm autenticitatea în cel mai înalt grad”). Teza priveşte existenţialismul în integralitatea sa: pornind de la „para-filozofia” kierkegaardiană (în viziunea lui Alastair Hannay) din 1840-50, până la etapa existenţialistă a lui Jean-Paul Sartre, din 1940-50. Nu ne-am orientat exclusiv asupra unui singur palier al existenţialismului din cele trei principale (1. Kierkegaard – Nietzsche;  2. Jaspers – Heidegger; 3. Marcel – Sartre – Merleau-Ponty – Camus), pentru că, din nou, referinţa la unul din ele le îmbogăţeşte pe celelalte două. De exemplu, existenţialismul francez este greu de înţeles mai ales fără raportarea la Nietzsche şi Heidegger, fapt valabil şi pentru adversarul său conceptual, post-structuralismul. Fideli principiului expus în Argument, prin care am împărţit bibliografia secundară în perioada „caldă” (1940-70) şi în perioada „rece” (1990-2012) a existenţialismului, ne-am orientat în special asupra celei secunde, aducând la zi cercetarea românească cu cea internaţională.” (Ștefan Bolea)

„Siguranţa intelectuală şi profesionalismul superlativ cu care cercetătorul îşi urmăreşte şi îşi atinge scopurile sînt admirabile. Din lăcomie culturală şi datorită talentului său de a face analogii, Ştefan Bolea lucrează interdisciplinar, trecînd firesc din filosofie în literatură, în artele vizuale, în film şi în pictură. Ştefan Bolea este un intelectual format. Un om pentru care cultura, cunoaşterea filosofică şi creaţia au sens: existenţial. El are nu numai cunoştinţe – întinse, fiind de fapt un tînăr ameninţat de-o boală veche, astăzi cvasidispărută: erudiţia –, ci şi întrebări, căutări şi atitudini intelectual-afective, acestea din urmă, argumentate.”, a scris Marta Petreu, pe coperta IV a cărții.

La rândul său, Andrei Marga afirmă: „Având exerciţiul scrisului, fiind el însuşi un publicist experimentat, Ştefan Bolea dă o teză redactată cu limpezime şi clarviziune.”

„Obiectivul nostru general este de a explica şi de a reconstrui existenţialismul din prisma conceptelor sale (un obiectiv secundar fiind situarea şi regândirea existenţialismului din perspectivă postmodernă). Obiectivele specifice, prin care prin care ajungem la evidenţierea acestui scop, sunt:

– reconstituirea existenţialismului, prin definiţiile sale diverse, care trimit la multiplicitatea sa remarcabilă;

– analiza sartriană a precedenţei existenţei asupra esenţei şi devastatoarea replică heideggeriană;

– conflictul dintre umanismul existenţial de factură specială şi antiumanismul postmodern;

– raportul fenomenologic dintre angoasă şi alte noţiuni adiacente precum frica şi curajul (cu aplicaţii interdisciplinare în psihologie);

– abilitatea angoasei de a transcende simpla intenţionalitate a psihologiei şi de a funcţiona ca un afect ontologic şi relaţiile ei cu sfera religioasă;

– posibilitatea de funcţionare autenticităţii ca virtute personală prin excelenţă existenţialistă;

– relaţiile dintre fiinţa întru moarte şi existentul, care nu poate trăi cu adevărat, decât dacă îşi îmbrăţişează mortalitatea;

– observarea faptului că există anumite idei şi concepte existenţiale, care pot acţiona ca un corectiv al postmodernismului şi care îşi păstrează validitatea pentru filozofia contemporană” (Ștefan Bolea)

Ștefan Bolea s-a născut la Baia Mare, în 1980. Trăiește la Cluj-Napoca. Studiile absolvite: Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie si Filosofie in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Masterat Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca, Masterat de Studii Americane, Doctor în Filosofie Facultatea de Relaţii Internationale si Studii Europene in cadrul UBB – Cluj-Napoca. A publicat volumele: „Ontologia negaţiei. Eseu despre Nihilism” (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2004), „Război civil” (Editura Vinea, 2005), „Noaptea instinctelor” (Editura Brumar, 2009), „Gothic” (Editura Herg Benet, 2011). Este redactor-șef al revistei EgoPHobia.

Cartea „Existențialismul astăzi”, de Ștefan Bolea, apare cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Număr de vizualizări :1879


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro