Statuia mareşalului polonez Jozef Pilsudski, dezvelită la Bucureşti

oct. 26th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 27 octombrie 2012, ora 11.00, în parcul Ion Voicu din Bucureşti va fi dezvelită statuia mareşalului polonez Jozef Pilsudski, în cadrul unui eveniment special la care vor participa primarul Neculai Onţanu, ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Excelenţa sa domnul Marek Szczygiel, reprezentanţi ai Consiliului pentru Păstrarea Memoriei Luptelor şi Martirilor din Polonia şi numeroşi invitaţi.

“Monumentul îl comemorează pe mareşalul polonez care a întreţinut relaţii de prietenie şi colaborare cu România, în perioada 1922 – 1932. Numeroasele sale vizite au reprezentat o dovadă a rolului semnificativ jucat de România în concepţia politicii externe a Poloniei de atunci. Ali anţa cu ţara noastră era considerată de către mareşalul Pilsudski drept un element al raţiunii de stat a Poloniei, fiind cunoscut faptul că aici găsea respect, prietenie şi bucuria odihnei.

Data dezvelirii monumentului, 27 octombrie, corespunde datei ultimei vizite oficiale a mareşalului Pilsudski în România. Lucrarea a fost realizată la iniţiativa Grupului de Prietenie cu România din Seimul polonez şi este rodul eforturilor comune ale Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti şi Consiliului pentru Apărarea Memoriei Luptelor şi Martirilor din Polonia, în colaborare cu Primăria sectorului 2.

Opera artistului polonez Marek Moderau este un omagiu adus unui mare om, dar şi o dovadă a relaţiilor tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări.”, a transmis biroul de presă al Primăriei sectorului 2 Bucureşti.

Józef Piłsudski (n. 5 decembrie 1867 – d. 12 mai 1935) a fost un revoluționar și om de stat polonez, primul șef de stat al Poloniei renăscute și fondatorul forțelor armate poloneze. A jucat un rol important în primul război mondial şi a reuşit să pună pe harta lumii Polonia. Unul din citatele sale preferate era: „Să fii învins, dar nu supus – asta este victorie. Să fii victorios şi să te culci pe lauri – asta este înfrângere”.

Număr de vizualizări :2615


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro