Natalia Matsak, artistă Emerită a Ucrainei, la Timişoara

oct. 18th, 2012 | By | Category: Eveniment

Artiştii Teatrului Municipal de Operă şi Balet din Kiev, reuniţi în cea mai valoroasă formulă coregrafică a instituţiei, vor dansa baletul „Lacul lebedelor”, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, sâmbătă, 20 octombrie 2012, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Naţional Timişoara. Spectacolul este realizat de coregraful Valerii Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa, şi aduce pe scenă aproape 50 de balerini. Solişti ai evenimentului vor fi prim-balerinii Natalia Matsak şi Denis Nedak, vedete incontestabile ale scenei din Kiev.

Stelele baletului ucrainean îşi încep, astfel, stagiunea în România, cu un turneu care include spectacole la Festivalul de la Constanţa şi la Sala Palatului din Bucureşti. O stagiune de referinţă pentru Teatrul de Operă şi Balet din Kiev, care, în 15 noiembrie 2012,   va celebra 30 de ani de la inaugurare. Aniversarea va continua cu un turneu european: între 19 noiembrie şi 19 decembrie 2012, starurile dansului clasic din Ucraina vor dansa „Lacul lebedelor” în Elveţia, Franţa şi Germania.

Evenimentul este realizat de Spectacles Art şi Zetia Organisation din Elveţia, instituţie care se ocupă, de peste 15 ani, cu organizarea şi promovarea unor evenimente artistice de anvergură, deopotrivă în Europa Occidentală şi de Est.

„Am ales să deschidem stagiunea de balet la Timişoara  cu un spectacol impresionant, ştiind că există aici un public cultivat, extrem de exigent, cu o infailibilă sensibilitate pentru autenticitate şi superlative în această artă. Vrem să le oferim timişorenilor  acest opening grandios, ca un pact pentru o stagiune plină strălucire, la adăpost, sperăm, de neloiale şi dubioase oferte aşa -zis alternative, care au subminat, în ultimii ani, încrederea spectatorilor bombardaţi cu anunţuri false””, a declarat  Tamara Zetia, managerul organizaţiei elveţiene.

Artistă Emerită a Ucrainei, Natalia Matsak a început studiile de balet la vârsta de 4 ani, devenind solistă a Academiei Naţionale de Operă şi Balet din Kiev, sub îndrumarea legendarei Ludmila Smorgacheva, Artist al Poporului în URSS. Predestinată a fi o veritabilă divă a dansului alb, Matsak  deţine un impresionant portofoliu de roluri şi un palmares bogat, fiind laureată a unor competiţii de prim rang precum Concursul Internaţional Serge Lifar din Kiev şi  Competiţia Mondiale de la Moscova, precum şi a premiului pentru „Cea mai bună interpretare a rolului Odette/Odile”  în 2006.

Prim-balerin al Operei Naţionale T. Shevchenko din Kiev, Denis Nedak este licenţiat al Şcolii de Coregrafie din Odesa. După o fulminantă ascensiune în  baletul din Ucraina şi Rusia, el a fost propulsat  în cariera internaţională deopotrivă de premiile cucerite în concursuri de prestigiu şi de admiraţia miilor de spectatori în numeroasele turnee efectuate pe  întreg mapamondul.   Matsak  şi Nedak alcătuiesc în acest moment unul dintre cele mai preţuite cupluri ale scenei de balet din estul Europei.

Faimos în întreaga lume, Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost fondat de celebrul coregraf  din fosta URSS Vahtang Vronskii.  Se numea atunci Baletul Clasic din Kiev, iar între 1989 şi 2005, ansamblul a fost condus  de marele maestru al baletului ucrainean Valerii Covtun (1944-2005), laureat al Academiei franceze de dans, artist al poporului  în URSS. Din 2005,  maestru de balet al trupei este Victor Litvinov. În 1990, Baletul Clasic din Kiev a participat la cel mai mare  festival de dans din India, iar în 1991 a urcat pe scena Festivalului George Enescu, la Bucureşti.

Număr de vizualizări :1210


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro