Concert pentru orgă cu solistul ceh Pavel Kohout, sub bagheta dirijorului sârb Dejan Savic, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

oct. 12th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 17 octombrie 2012, ora 19:00, la Sala Radio din Bucureşti, Orchestra de Cameră Radio îşi întâmpină publicul cu un program ofertant, susţinut sub bagheta unui dirijor cu o bogată carieră internaţională: Dejan Savić. Din programul concertului din 17 octombrie face parte şi uvertura operei Căsătoria secretă – Domenico Cimarosa (1749-1801). Opera a avut premiera în Viena, la Burgtheater, în 7 februarie 1792, cunoscând un succes legendar, deoarece a fost bisată în seara primului spectacol, la cererea împăratului. În întregul ei, lucrarea reprezintă o variantă italiană a teatrului muzical clasic.

De aproape două decenii, activitatea dirijorului sârb este strâns legată de Teatrul de Operă şi Balet Belgrad, dar colaborările sale şi cu alte ansambluri muzicale i-au purtat paşii pe scene din întreaga lume. Născut într-o mare familie cu o tradiţie artistică de mai multe generaţii, Dejan Savić s-a impus în viaţa culturală ca dirijor şi manager. Din 1993 a devenit dirijor principal al Teatrului de Operă şi Balet Belgrad, în perioada 2001-2004 a fost Directorul General al acestei instituţii, iar între 2005-2007 a condus Teatrul Naţional Belgrad, fiind primul muzician care a ocupat această poziţie într-o istorie a instituţiei de 140 de ani. Revine la conducerea Teatrului de Operă şi Balet Belgrad (2007- 2010) şi tot aici, din 2010 ocupă poziţia de dirijor şef.

Pentru o perioadă de patru stagiuni (1987-1991) Dejan Savić a fost dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice şi a Corului ERT (Radio-televiziunii elene) din Atena. Bogata sa cariera artistică i-a oferit prilejul să colaboreze cu prestigioase ansambluri simfonice şi de operă din Serbia, Italia, Croaţia, România, Grecia, Bulgaria, Rusia, Spania, Portugalia, Franţa, SUA, Irlanda, Elveţia, Olanda, Norvegia, Israel, Austria, Germania, Cehia, Slovacia.

Invitat special al serii va fi organistul ceh Pavel Kohout, care va interpreta o partitură deosebită pentru spectatorii români: Concertul nr. 2 în do major pentru orgă şi orchestră de cameră semnat de compozitorul ceh Franz Xaver Brixi (1732 – 1771).

Pavel Kohout este deţinătorul mai multor premii la cele mai importante concursuri internaţionale: Mikael Tariverdiev 2001, Kasliningrad, Rusia – premiul al doilea; Musashino 2000 – Tokio, Japonia – Premiul întâi şi Medalia de aur;  F. Nowowiejski 2000 – Poznan, Polonia – premiul al doilea şi premiu special ş.a. Organistul Pavel Kohout are o bogată şi constantă prezenţă artistică în recitaluri şi concerte în întreaga Europă dar şi Rusia, Hong Kong, Singapore, Israel, Siria, Japonia, Australia, Noua Zeenlandă, SUA, abordând un repertoriu variat ce cuprinde creaţii din epoca barocului până la cele ale compozitorilor contemporani.

Va putea fi de asemenea ascultată Pavana (dans specific renascentist în Italia sau Spania), compusă de Gabriel Fauré (1845 – 1924), lucrare ce cunoaşte o remarcabilă popularitate datorită liniei sale nostalgice. Programul serii va fi încheiat de Simfonia în Re major semnată de compozitorul ceh Jan Václav Hugo Voříšek (1791 – 1825). Unica sa simfonie a fost comparată de muzicologi, ca realizare componistică, cu nivelul primelor două lucrări orchestrale de gen, semnate de Beethoven.

Număr de vizualizări :1247


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro