Ceremoniile de decorare Arts et Lettres şi Palmes Académiques, la Institutul Francez din Bucureşti

oct. 25th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 26 octombrie 2012, ora 18 :00, la Institutul Francez din Bucureşti, Stanislas Pierret (Directorul Institutului Francez din România)  va remite titlurile de cavaleri Arts et Lettres personalităților culturale: Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Darie, Delia Ruxandra Mucică, Dragomir Popovici. Luni, 29 octombrie 2012, ora 18:00, va remite titlurile de cavaleri Palmes Académiques următoarelor personalități din domeniul educației: Cecilia Popescu, Lăcrămioara Olteanu, Corina Stănilă și Mihai Ganciu-Petcu. Aceste distincții sunt oferite de către autoritățile franceze pentru a recompensa munca depusă în favoarea limbii franceze și a cooperării franco-române.

Ilinca Tomoroveanu este una dintre actrițele de legendă ale scenei de teatru din România. Înrudită cu poetul Octavian Goga, Ilinca Tomoroveanu a strălucit în numeroase producții ale Teatrului Național din București. Din 2005 este Director artistic adjunct al Teatrului Național din București. În 2004 a fost distinsă cu Ordinul de Merit Cultural, cu titlul de Comandor. Cooperarea culturală excelentă a Institutului Francez din București cu Teatrul Național îi datorează multe acestei francofone convinse, și a permis aducerea pe scena din București a unor spectacole montate de unii dintre cei mai mari artiști ai scenei de teatru franceze a momentului, precum Angelin Preljocaj, James Thiérrée sau Philippe Découflé.

Alexandru Darie este un regizor român de teatru dintr-o famile de mari actori. Actor și regizor, din 2002 este directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București. Implicarea totală în teatru și dimensiunea europeană a parcursului său i-au adus funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, din decembrie 2006 până în 2011. Prieten fidel al Franței și al culturii franceze, este unul dintre partenerii cei mai loiali ai Institutului Francez din București.  Între 2010 și 2012, un număr de zece spectacole franceze au fost puse în scenă la Teatrul Bulandra al cărui director este, reprezentând diversitatea scenei franceze : de la opere clasice precum Falsa Servitoare a lui Marivaux, Caligula a lui Albert Camus (cu Bruno Putzulu) sau Regele moare de Silviu Purcărete, la spectacole de circ de tip nou (Camille Boitel) și de dans contemporan (Mathilde Monnier și La Ribot) sau lecturi pe scenă, precum Carole Bouquet citește Antonin Artaud în februarie 2011.

Delia Ruxandra Mucică este consultant în domeniul media și profesor la Universitatea Națională de Teatru și Film din București și la Universitatea de Artă din Belgrad. Între 1998-2000 și 2005-2006 a fost Secretar General în Ministerul de Cultură. A participat la mai multe proiecte ale Consiliului Europei și a fost unul dintre partenerii cei mai importanți ai proiectului Zilele Franco-Române ale Audiovizualului și Cinematografiei, organizat de Institutul Francez din București și Ambasada Franței timp de trei ani. Pe durata acestui proiect, cunoștințele sale de administrație culturală și experiența în audivozual și cinema au reprezentat o contribuție importantă la construirea unui parteneriat solid între cele două țări în domeniile citate.

Dragomir Popovici este Doctor în Arheologie al Universității Valahia din Târgoviște și la cârma secției de arheologie a Muzeului Național de Istorie din București. Specialist în neoliticul Europei centrale și orientale, a lucrat în strânsă colaborare cu Franța începând din 1992, când a efectuat cercetări arheologice la Hârșova împreună cu Bernard Randoin, Conservator general al patrimoniului la Ministerul de Cultură din Franța. Această cooperare a avut ca rezultat, printre altele, expoziția virtuală Vivre dans le Danube il y a 6500 ans, care prezintă primele rezultate ale cercetărilor, sau mai recent expoziția Dobrogea, entre terre et mer, l’empreinte du temps et des hommes care a putut fi vizionată timp de trei luni la București și este în prezent la Tulcea. Francofon și francofil convins, Dragomir Popovici a participat și la formarea studenților francezi și români în arheologie și contribuie activ la difuzarea metodologiei franceze din domeniu în mediul universitar din România.

Cecilia Popescu este profesor la Școala Centrală din București, instituție de referință a învățământului francez în capitala română. Implicarea ei profesională timp de treizeci de ani în favoarea cauzei limbii franceze este fără egal, a ocupat pe rând funcțiile de coordonator al catedrei de franceză, responsabil al secției bilingve francofone și profesor referent al secțiunii bilingve, pentru a nu cita aici decât munca ei din cadrul instituției, la care se adaugă anii de implicare personală asiduă în afara ei.

Corina Stănilă lucrează în cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în funcția de Consilier și Asistent șef de proiect al programului Educația pentru informație, la care Ambasada Franței a participat între 2000 și 2007. Datorită implicării personale a Corinei Stănilă în dialogul cu autoritățile române, Ministerul a putut prelua integralitatea proiectului. Așa au luat naștere 1400 de Centre de Documentare și Informare (CDI) în instituțiile școalre din România și o politică de formare, cercetare în informație și acces la resursele pedagogice a fost implantată în România.

Lăcrămioara Olteanu este profesor din 1976, și din 1981 predă la Școala Centrală din București. In anii 2000 a elaborat programe pentru cursurile opționale la liceu pe temele « procesul de integrare europeană » și « tehnicile sondajului de opinie ». Este la originea unor programe interdisciplinare în secțiunile bilingve pe temele « omul și natura » și « spiritul științific în lumea francofonă ». Este redactorul unui buletin electronic al proiectului de cooperare instituțională franco-română a predării bilingve în filialele francophone și autorul unui proiect pe tema tehnologiilor informației și a comunicării în domeniul educației.

Mihai Ganciu-Petcu este din 1996 Doctor în Fizica Plasmelor la Institutul de Fizică Atomică. Colaborările lui cu Franța au început în 1992, cu laboratorul de Fizica Gazelor și a Plasmelor al Universității din Paris Sud-Orsay și din 2000 este Director de Cercetare al unei unități din cadrul Institutului Național de Lasere, Plasme și Radiații Fizice. Între 2005 și 2008, a fost director de cercetare invitat la CNRS. În 2000 a descoperit un procedeu pentru producerea azotului atomic la presiunea atmosferică folosind un principiu nou al generării de plasme. Acest rezultat i-a adus valorizarea cercetării de către Consiliul General din Essone în 2004, iar brevetul obținut în 2010 este dovada vie a inovației tehnologice create în Franța în urma unei colaborări franco-române.

Ordinul Arts et des Lettres este o decorație onorifică gestionată de Ministerul de Cultură și care recompensează  « persoanele care s-au distins prin creația lor în domeniul artistic sau literar sau prin contribuția lor artelor și literelor în Franța și în lume. »

Palmes académiques reprezintă o decorație istorică, instituită în 1955 de Președintele Consiliului Edgar Faure pentru a urma distincției de Ofițer al Academiei creată de Napoleon 1 pentru a onora membrii eminenți ai Universității. Este cea mai veche dintre distincțiile civile și onorează membri ai comunității educative, care au adus servicii Educației Naționale, iar din 1866 poate fi acordată și străinilor sau francezilor din străinătatre care contribuie la expansiunea culturii franceze în lume.

Număr de vizualizări :1461


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro