spot_img

Asasinii lui Dan Puric şi ai bunului simţ

Zilele acestea, m-am întrebat până unde se poate merge cu libertate de expresie, mai ales pe reţelele de socializare sau pe bloguri, unde fiecare scrie ce vrea, despre cine vrea. Nu fac pe lupul moralist, dar să scrii (a se citi „să inventezi”) despre cineva cunoscut, doar pentru a atrage atenţia, că a murit, cu siguranţă încalcă vreo câteva legi, măcar ale bunului simţ. Astfel am citit pe Facebook, pentru a doua oară într-un an şi ceva, că Dan Puric nu mai e printre cei vii. Oare el ştie? O glumă proastă, o răutate intenţionată sau un semnal de alarmă că legile nescrise ale bunului simţ nu mai prea fac parte din arsenalul de „atribute” ale omului modern? Tot pe Facebook şi bloguri am citit desfiinţări fără argumente ale unor cărţi semnate de scriitori de notorietate, mizerii despre personalităţi culturale care au avut ghinionul să îşi exprime public simpatiile politice şi amănunte intime, expuse fără drept, din viaţa unor persoane publice. Pentru foarte mulţi dintre cei care îşi varsă frustrările într-un text, libertatea de expresie e scutul de apărare cel mai puternic.

Nu am nimic de împărţit cu libertatea de expresie, de altfel fundamentală, a omului. Ştiu şi admit doar că fiecare este liber să facă şi să spună ce vrea cât timp NU Îl LEZEAZĂ în niciun fel pe Celălalt. Cât timp ai o părere critică de bun simţ este absolut normal să o exprimi, dar când imaginaţia ta o ia mult înaintea realităţii, fie te apuci de scris ficţiune, fie îţi asumi cumva responsabilitatea pentru ce emiţi. Când lansezi mizerii pe net, acoperit de „virtual” şi de nick-name-uri,  nu numai că nu îţi asumi nimic (prin urmare nu plăteşti, nu răspunzi), dar te mai şi asiguri că se răspândeşte cu viteza luminii. Şi, deşi sunt jurnalist şi aş putea fi acuzată că îmi vorbesc de rău unii colegi de breaslă, din păcate fenomenul libertăţii de expresie prost înţeleasă se ascunde, de multe ori, şi sub tot mai pătata (păcat!) faţă a jurnalismului. Este vorba despre genul de pseudo-jurnalism de internet (pentru că rareori vede tiparul), spaţiul virtual devenind un fel de triunghi al bermudelor unde ocările şi părerile fără obraz apar şi dispar mai ceva ca măgarul în şi din ceaţă.

Aşa că întreb (să nu se spună că îmi dau şi eu cu părerea), până unde este libertate de expresie, de când începe lipsa de bun simţ şi măsură şi când apar în scenă şi drepturile omului?

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Dragă Dorina! Întrebările tale au un răspuns foarte simplu: totul se întâmplă pe tiparul unui comportament exclusivist „inventat” de lumea politică de la noi și de aiurea. Atâta timp cât ei, cei de sus cu pretenții de mari conducători își permit un comportament sfidător la adresa indiferent cui, atâta timp cât la talk-show-urile televizate vorbesc de-a valma pe tonuri de emfază și jigniri conștient plasate neținând cont de o anumită ierarhie, fie ea dată de sex sau vârstă, atâta timp cât totul se vinde și nimic nu se mai cumpără… nu vor intra în scenă drepturile omului pentru simplul fapt că ne purtăm asemenea animalelor!

  2. Din pacate NICIODATA !,

    presupunind ca intrebarea nu este retorica

    „Denigreaza, Angajeaza, Lichideaza” – art. 4243 Manual NKVD – cartea de temelie a celor care va ajuta sa fiti uimita … si nu sunteti singura )))

  3. Incredibil, atat de mocirloasa sa ajunga josnicia omului, incat sa-l asasinezi, sub scuza unei farse, pe unul dintre cei mai straluciti intelectuali si artisti ai lumii romanesti de azi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508