„Memoria stigmatelor” de Lăcrămioara Stoenescu

oct. 4th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Marți, 9 octombrie 2012, ora 17:00, la librăria Mihail Sadoveanu (B-dul Magheru nr. 6-8, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Memoria stigmatelor” de Lăcrămioara Stoenescu, Editura Curtea Veche Publishing. La eveniment vor lua cuvântul, alături de autoare, istoricul Adrian Cioroianu și scriitoarea Doina Jela.

Lăcrămioara Stoenescu a adunat în volumul „Memoria stigmatelor” 22 de interviuri cu foști deținuți politici. Acești purtători de stigmate morale sunt reprezentanţi ai tuturor celor care au înfruntat cu mult curaj nedreptățile comuniste, pedepsiți de un regim obtuz cu ani întregi de închisoare politică.

Cartea se adresează atât celor interesați de regimul comunist, cât și tinerilor care vor să cunoască istoria recentă, nemistificată, trăită de cei care au suferit pentru a o salva.

„Cu pasiune, cu empatie sufletească şi cu o curiozitate proprie unui intelectual ce a trăit la rându-i experienţa stigmatului, doamna Lăcrămioara Stoenescu conturează destinele a 22 de români a căror tinereţe a fost, în parte, un calvar aflat sub semnul Dosarului.(…) Unele episoade par azi incredibile — şi poate că tocmai acest fapt ne dă, mai profund, măsura absurdităţii pe care regimul stalinist din România a transformat-o în practică de guvernare.”, a declarat Adrian Cioroianu.

Lăcrămioara Stoenescu (n. 22 februarie 1942 la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1969. A fost profesoară la Colegiul „Cantemir-Vodă“ din Bucureşti.
Debutează în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic „Copii — duşmani ai poporului”. Este autoarea cărţii „De pe băncile şcolii în închisorile comuniste” şi al unor scenarii radiofonice după cartea „Copii — duşmani ai poporulu: Am fost duşman al poporului” şi „Un om nevinovat”. De asemenea, a scris scenariile pentru „Deportaţi în Siberia”, „De o parte şi de alta a Prutului” şi „Şoimul Bucovinei”. Are în lucru numeroase proiecte legate de tema închisorilor comuniste şi a memoriei recente.

Număr de vizualizări :1241


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro