spot_img

Se dechide noua stagiune a Orchestrelor şi Corurilor Radio

Pe 19 septembrie 2012 se va deschide noua stagiune a Orchestrelor şi Corurilor Radio. Una dintre ideile în jurul căreia a fost programată stagiunea 2012-2013 este „Născut în România”, un concept iniţiat de Radio România Cultural. Diferiţi artişti români de mare valoare, care au ales să îşi desfăşoare activitatea predominant în afara României, sunt invitaţi să concerteze pe scena Sălii Radio: violoniştii Liviu Prunaru, Mihaela Martin sau Cristian Măcelaru, pianiştii Michael Abramovich sau Luiza Borac, soprana Teodora Gheorghiu sau mezzo-soprana Ruxandra Donose sunt câţiva dintre cei pe care veţi avea ocazia să îi ascultaţi sau reascultaţi la Sala Radio.

„Avem în faţă o stagiune plină de evenimente frumoase: un repertoriu tentant, cu lucrări cunoscute, dar şi cu titluri noi, mai rar ascultate de publicul român. Este o stagiune care sperăm să genereze din nou concerte cu casa închisă la Sala Radio.”, a spus Directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Oltea Şerban-Pârâu, totodată redactor- şef al postului Radio România Cultural.

Miercuri, 19 septembrie, publicul este aşteptat la o « confruntare » artistică între două viori de colecţie, Stradivarius şi Guarneri, care se vor « lupta » prin intermediul a doi violonişti de talie internaţională Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, « arbitrajul » fiind asigurat de pianistul Horia Mihail. Recitalul face parte din cea de-a doua ediţie a turneului naţional « Duelul viorilor », organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo.

Noul dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio este tânărul şi carismaticul Tiberiu Soare, cunoscut deja publicului pentru numeroasele concerte, spectacole de operă şi balet dirijate în întreaga ţară, la Sala Radio şi pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Concertul de deschidere al Orchestrei Naţionale Radio – vineri, 12 octombrie, are în program celebra cantată Carmina Burana (Carl Orff), un prilej pentru a îl aplauda pe Tiberiu Soare. Solista serii va fi Luiza Borac, cunoscuta pianistă de origine română stabilită în Germania, care va interpreta alături de orchestră Concertul în do major pentru pian şi orchestră de Mozart.

Stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio începe în luna septembrie şi se încheie în luna iunie. Cele nouă luni de muzică bună înseamnă în fiecare vineri concertul săptămânal al Orchestrei Naţionale Radio şi bilunar, în zilele de miercuri, concertele Orchestrei de Cameră Radio. Toate aceste evenimente sunt difuzate în direct de Radio România Cultural (on air în FM la nivel naţional) şi de Radio România Muzical, dar sunt accesibile şi pe site-urile posturilor menţionate www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro. În plus, programul stagiunii cuprinde şi momente muzicale speciale oferite prin concertele corurilor, recitalurile soliştilor concertişti – violoniştii Alexandru Tomescu şi Cristina Anghelescu, pianiştii Horia Mihail, Dana Borşan şi violoncelistul Răzvan Suma, alături de Cvartetul Voces, precum şi recitaluri ale unor invitaţi speciali sau ale muzicienilor orchestrelor radio, iar pentru iubitorii genurilor respective, concerte ale Big Band-ului Radio şi ale Orchestrei de Muzică Populară.

De asemenea, noua stagiune pe scena Sălii Radio va prilejui melomanilor şi concerte de excepţie cuprinse în turnee naţionale devenite deja evenimente de înaltă ţinută artistică aşteptate de spectatori din întreaga ţară. Pe lângă turneul naţional « Duelul viorilor », pe 7 noiembrie violoncelistul Răzvan Suma revine pe scena Sălii Radio, în cadrul celei de-a doua ediţii a turneului naţional “Vă place Bach ?”, alături de Corinne Chapelle (vioară) şi Răzvan Popovici (violă).  În aprilie 2013, turneul “Pianul călător 3” susţinut de pianistul Horia Mihail va ajunge la Bucureşti cu un program integral Beethoven, atât în recital cât şi în concert.

Înainte de deschiderea stagiunii, în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO (23-29 septembrie 2012), produs de Radio România şi desfăşurat sub direcţia artistică a renumitului pianist şi dirijor Christian Zacharias, Orchestrele şi Corurile Radio vor putea fi ascultate la Sala Radio şi Sala Mare a Palatului. Detalii puteţi consulta pe pagina oficială a festivalului: http://www.radirofestival.ro/despre/.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508