spot_img

S-a încheiat a doua confruntare Stradivarius vs Guarneri

Devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, Turneul ‘’Duelul viorilor’’, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii. Publicul din 9 oraşe ale României a avut privilegiul unic de a asculta în aceeaşi seară, în aceeaşi sală, două viori de mare valoare, adevărate opere de artă : Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află) şi Stradivarius “Pachoud”, dar şi pe cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, care s-au duelat arbitraţi de pianistul Horia Mihail.

În perioada 12-25 septembrie 2012, cei trei apreciaţi interpreţi au străbătut mai mult de 3000 de km, smulgând aplauze îndelungi de la peste 7000 de spectatori pe care i-au încântat cu un repertoriu atractiv, şi alte aplauze, virtuale, de la sutele de mii de ascultători ce au putut auzi la radio, live, concertul de la Bucureşti. În tot acest timp, cei trei s-au dovedit neobosiţi în a promova muzica de cea mai bună calitate şi valoroasele instrumente ce i-au însoţit, în sutele de apariţii în presa scrisă, radio şi TV.

Firesc, la final de duel, se pune întrebarea care este câştigătorul. Pentru cei trei artişti, confruntarea a fost de fapt cu propriile forţe, decişi fiind să ofere publicului, venit în număr mare în fiecare seară de concert, un adevarat regal al muzicii: ‘’De când am gândit acest proiect, am realizat că nu va exista decât un singur posibil câştigător şi acela este publicul”, a spus pianistul Horia Mihail, cel ce a fost de la bun început arbitrul  duelului.

Iar spectatorii au fost de acord, ei înşişi neputând decide: „Nu mă pot hotărî, ambele viori sună extraordinar. Fiecare instrumentist are atuurile lui, particularităţile lui. Îmi este foarte greu să aleg între unul şi celălalt. Amândoi sunt la superlativ”, „Sunt două viori extraordinare, după părerea mea doar muzica a câştigat”, „Aceste momente, aceste recitaluri, sunt cele ce îmi fac viaţa frumoasă, voi pluti până acasă, cu această muzică în memorie”, au spus aceştia la finalul recitalurilor.

Ne-am fi aşteptat ca cei doi violonişti să fie obosiţi la final de turneu, dar energia pe care le-a dat-o întâlnirea cu publicul din România îi face să îşi dorească şi o a treia ediţie: „Ne-am apropiat şi mai mult, toţi trei, mi-au plăcut repetiţiile dintre concerte, din acele mici fricţiuni şi schimburi de idei au ieşit lucruri extraordinare. Şi repet, este întotdeauna o mare bucurie să cânt pentru publicul din ţara mea”, a spus Liviu Prunaru.

„Faţă de turneul trecut suntem o echipă bine sudată, ne-am adaptat bine într-un timp foarte scurt, eu sunt convins că va continua…”, a declarat Gabriel Croitoru.

„Iniţial, în mintea mea Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua ediţie în care aceeaşi eroi s-au lăsat atraşi în aventura unui turneu dens îi obositor de-a lungul şi de-a latul ţării, făcând săli de peste 1000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Şi că o a treia ediţie în toamna anului 2013 va avea loc cu siguranţa. Am început deja să fim imitaţi, copiaţi, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovada a faptului ca Duelul viorilor este un succes.”
a declarat Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef al Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio.

Aplauzele celei de-a doua ediţii s-au încheiat marţi, 25 septembrie, la Cluj Napoca.

Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional

Partener: Muzeul naţional „George Enescu”

Coproducători: Radio România Regional şi TVR

Sponsori: REVALID, JTI, Zamfirescu, Racoţi, Predoiu – Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri : Societatea de muzica veche, Nissa

Parteneri culturali: Casa de cultura a sindicatelor – Galaţi, Teatrul dramatic “Fani Tardini” – Galaţi, Filarmonica de stat din Iaşi, Filarmonica de stat din Bacău, Filarmonica de stat din Piteşti, Orchestrele și Corurile Radio, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj

Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Şapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, Radio France International, artactmagazine, agentia de carte.ro, Liternet, Crazydeal, România liberă, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508