4 ceasuri bune de poezie la Rampa de Poezie şi Jazz

sept. 25th, 2012 | By | Category: Eveniment

Marţi, 24 septembrie 2012, ora 17:00, evenimentele din cadrul Festivalului Strada de C`Arte au continuat la Rampa de Poezie şi Jazz cu “Poezie la prima vedere”, invitată fiind Simona Grazia Dima. De la ora 18:00, în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii” a citit Ioan Es. Pop, iar de la 19:30 a avut loc a doua secvenţă a proiectului “Poezie de Noul Val”, invitaţi fiind Sorin Despot, Emilia Zăinel, Raluca Ciochină, Cristina Cîrnicianu şi Flaviu Predescu. La Standul de Poezie, Blues şi Jazz a fost adus spre vânzare cel mai proaspăt număr al săptămânalului „Cultura”, revistă care conduce detaşat în topul vânzărilor de reviste culturale aflate la Strada de C`Arte. Printre titlurire râvnite de la Standul de Poezie, Blues şi Jazz se regăsesc ediţiile critice Bacovia, Macedonski şi Shakespeare, din Seria Pleiade, ediţii editate de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. Miercuri, 25 septembrie 2012, sunt aşteptate recitalurile publice ale poeţilor Marius Ghilezean (ora 17.00), Octavian Soviany (ora 18.00) şi, de la ora 19.30, show-ul de poezie, blues şi jazz susţinut de Miruna Vlada, Berti Barbera şi Nicu Patoi. În Aula BCU, de la ora 19.00, va fi proiectat filmul “Caravana cinematografica”, după o nuvelă de Ioan Groşan, cu participarea scriitorului.

“Stăpânul jocului”, un fals poem dramatic

A cincea zi a Festivalului Strada de C`Arte a debutat, de la ora 17:00, la Rampa de Poezie şi Jaz, cu recitalul Simonei Grazia Dima, care a citit din volumul “Interiorul lucrurilor”, Editura Vinea, 2011. Poetă, eseistă, critic literar şi traducătoare, autoarea a precizat că volumul în lucru se va numi “Stăpânul jocului”, un fals poem dramatic, iar motivul de bază al proiectului poetic este cel al focului, un simbol al vieţii vremelnice”. Autoarea a citit câteva poeme în primă audiţie şi din acest manuscris.

Cele mai frumoase poezii, cu Ioan Es. Pop

De la ora 18:00, publicul a fost alături de Ioan Es. Pop,  care a citit poeme din volumele “Unelte de dormit. Cu zece desene de Dumitru Gorzo” (Cartea Românească, 2011) şi “No exit”, o antologie apărută la Editura Corint, în 2007.“Sunt bucuros să-l avem lângă noi pe Ioan Es. Pop în acest spaţiu în care, în iarna acestui an, autorul a primit un important premiu literar în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia a II-a. Ioan Es. Pop a fost distins în Aula BCU cu premiul „Cartea de poezie a anului 2011”, iar juriul a fost format din acad. Eugen Simion, Daniel Cristea Enache şi Bogdan Creţu.”, a precizat Dan Mircea Cipariu.Ioan Es. Pop şi-a început lectura rugând publicul să numească poeme pe care ar dori să le asculte. “E bine, ca autor, să alegi cele mai scurte poeme.”, a continuat el.

Poezie de Noul Val, cu Sorin Despot, Emilia Zăinel, Raluca Ciochină,  Cristina Cîrnicianu şi  Flaviu Predescu

Primul autor invitat pe scenă de la ora 19:30 a fost Sorin Despot, cel care, în 2010, câştiga concursul de manuscrise al USR şi Cartea Românească. Volumul “Apasă”, Editura Cartea Românească a fost ulterior recompensat cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Sorin Despot a citit poeme dintr-un nou proiect literar ale cărui titluri “vor fi grafice, probabil”, dar şi din volumul “Apasă”.

Cea de a doua invitată pe scenă de Dan Mircea Cipariu a fost Emilia Zăinel, care a menţionat că se bucură că “oamenii mai citesc poezie în zilele noastre”. “Sunt Emilia Zăinel. Cam atât ştiu despre mine.” – s-a prezentat autoarea.

Raluca Ciochină a citit din volumul deja cunoscut publicului, „Greva tăcerii”, Editura CDPL, 2011, cu o prefaţă de Octavian Soviany, dar şi poeme inedite. Dan Mircea Cipariu a precizat: “În 2005 a fost unul dintre membrii cenaclului 314 condus de Simona Popescu, iar în 2008 a debutat cu proză în romanul colectiv Rubik, apărut la Editura Polirom (debut colectiv).”

“L-a cunoscut pe când era adolescentă, şi continuă să fie ucenica unuia dintre cei mai importanţi poeţi contemporani, Cristian Simionescu, cel care a fost distins în anul 2009 cu Premiul Naţional “Mihai Eminescu”, Opera Omnia. Textele scrise de Cristina Cîrnicianu au apărut în două antologii, poeta nu a editat încă un volum propriu.”, a prezentat-o Dan Mircea Cipariu pe Cristina Cîrnicianu care a citit poeme în primă audiţie.

Cel care a încheiat seara, Flaviu Predescu, a publicat poezii şi eseuri. Acesta a precizat că va citi câteva poeme apărute în revista România Literară, dar şi selecţii din cele mai recente volume ale sale: “Moartea prematură a unei veri” (2010) şi “Sisifica resemnare” (2011). De asemenea, a divulgat titlul viitorului volum, “Secretul secretelor”, din care a citit un poem.

Strada de C`Arte va continua miercuri, 26 septembrie 2012, ora 17:00, Poezie la prima vedere: invitat Marius Ghilezan; ora 18:00, “Cele mai frumoase poezii”, invitat: Octavian Soviany, iar de la ora 19.30, la Rampa de Poezie şi Jazz vor fi prezenţi Miruna Vlada & Berti Barbera & Nicu Patoi.Mai multe amănunte la pagina web: www.stradadecarte.ro

Andra Rotaru

Număr de vizualizări :1616


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro