RIP cultura!

sept. 16th, 2012 | By | Category: La Țintă!

Încet, încet vom ajunge să deschidem televizorul şi să ne uităm hipnotizaţi la reclame, la fotomodele emaciate, la botoxuri şi liposucţii, la roboţei, la ştiri cu şi despre crime, la tâlhării ş.a.m.d., iar modelele pe care le va crea mass-media vor putea fi greu controlabile de familie, de poliţie, de sistemul educaţional, de biserică…Într-o ţară care s-a făcut de râs de nenumărate ori nu doar la nivel naţional, dar şi internaţional, nu datorită oamenilor săi valoroşi, ci datorită politicilor disfuncţionale şi discreţionare, nu mai rămâne loc decât de priveghi în preajma unor fantome care cândva au fost adulate sau apreciate. Non-valoarea umblă nestingherită şi necontrolată de spiritul critic, într-un spaţiu mediatic şi public din ce în ce mai îndatorat „consumismului” şi „tabloidizării”. Exemplele din ultimele luni, fie că e vorba de repausarea forţată a singurului canal media cultural din România, TVR Cultural, fie că e vorba de reducerea fondurilor pentru Institutul Cultural Român, ne pun serios pe gânduri!

Mi se pare că se impun tot mai mult – pentru generaţiile viitoare – modele de faţadă, cu tencuială gata să cadă, fără baze şi superficiale. Mi se pare că încep să ne fie închişi ochii şi gura, mi se pare că dreptul la libera exprimare ajunge să fie controlat într-o ţară cu structuri politice surde şi afone.

Dacă înainte de `89 să ai credinţă în Dumnezeu era un act care se solda cu repercusiuni , în momentul de faţă, să ai credinţă în cultura naţională începe să se soldeze cu victime. Este cazul şi postului TVR Cultural, recent ghilotinat. Priveghiul a avut loc în urmă cu câteva ore. Reacţiile celor care încă mai aveau speranţe în cultură au apărut pe site-uri web cu precădere, cele care nu au fost ideologizate încă sau politizate.

Dacă în urmă cu câţiva ani era trendy să-ţi deschizi revistă sau ziar cu o secţiune culturală, dădea bine, mai ales că trebuiau umplute lipsurile avuţiei şi ale analfabetismului aferent, acum, a fi cult nu mai e cool. Acum, cultura a devenit un inamic public care trebuie distrus de cei care nu au fost înzestraţi de natură cu un ceva atât de preţios. Un ceva care nu poate fi replicat nici pe baze genetice, nici cumpărat, nici multiplicat prin matriţe.

Cu alte cuvinte, celor hărăziţi cu daruri intelectuale şi talent, să le fie ruşine şi să se plece în faţa voinţei neghiobiei!

Ce mai rămâne? AgenţiadeCarte, boicotată de nenumărate ori şi finanţată doar după lungi scandaluri? Radio România Cultural, Observator Cultural, Cultura, România literară, Dilema Veche, Modernism.ro? Fiecare ştie în ce fel îşi plăteşte echipele redacţionale şi care sunt duşmanii care privesc avizi către ele.

Nu pot să mai adaug decât RIP TVR Cultural, RIP cultura noastră viitoare!

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :2304


One Comment to “RIP cultura!”

  1. Catia Maxim spune:

    Despovărați de orgolii și alte metehne, intelectualii poate vor avea înțelepciune să restabilească balanța. Când cultură nu e, nimic nu e…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro