Bok&Bibliotek la Goteborg sau ”Sirena cu o carte în mână”

sept. 29th, 2012 | By | Category: La Țintă!

Scriitoarea Mariana Gorczyca  a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte un reportaj despre unul dintre cele mai importante târguri de carte din lume, Bok&Bibliotek de la Goteborg, Suedia, unde România are un stand organizat de ICR Stockholm. Redăm integral reportajul:

”Legaţi prin aşezare geografică de acvatic, suedezii au ales, ca logo pentru cel mai mare târg de carte din Scandinavia, Sirena cu o carte deschisă.

Nu dezvolt toată înlănţuirea de posibile conexiuni, trimiteri, sugestii care se pot coagula în capul celor care citesc aceste rânduri, pornind de la idea de seducţie prin lectură (au aşezat-o pe pânză pictori celebri, cel mai iubit de mine, brazilianul Almeida Junior).

Dar voi merge prin siajul lor, bănuit, pentru a împărtăşi câteva impresii la cald, de aici din Centrul de Presă de la Etajul unu, Swenska Mässan. E cel mai mare târg de carte pe care l-am vizitat eu până acum, asta ca să bifăm rubrica Dimensiuni.

Forfota e aceeaşi ca peste tot, doar figurile care o compun au preponderent, nicio surpriză, aer nordic, plus eleganţa vestimentară, plăcerea de a fi printre cărţi.

TEHNICA DIN SALILE DE SEMINAR, de la centrul de presă este de ultimă generaţie, organizarea pare a fi până la această ora impecabilă, simplă, eficientă.

Timpul se respectă, nicăieri nu se întârzie.

Afară plouă mărunt, ziua e deja scurtă dar cui îi pasă? Vizitatorii, în ciuda preţului de intrare destul de mare, curg râuri, râuri. Se stă la coadă mare, ca la Torino, la intrarea principală din Svenska Mässan, imensul şi versatilul spaţiu lipit de hotelul Gothya Tower, ce pare a fi buricul târgului, fie când e vorba de competiţiile sportive de anvergură pe care le găzduieşte Goteborgul, fie de evenimentele culturale internaţionale.

Standul României este micuţ, undeva într-un colţ, în apropierea scărilor care coboară de la Centrul de presă.

Sunt expuse înghesuit traduceri din Mircea Cărtărescu, Mircea Eliade, Hetha Muller, Nichita Stănescu, Nina Cassian, Emil Cioran, Panait Istrati, Ioan S. Pop (omisiunile de pe listă au diferite cauze) şi, evident, vedeta târgului din acest an, Norman Manea.

Tocmai m-am întors de la dialogul/seminarul pe care acesta l-a avut în prezenţa unui public numeros, în una din sălile principale ale târgului, cu Björn Wiman (DN Culturschef). Fiind de faţă pentru prima dată la un discurs public ţinut de scriitorul român, evident că am fost supraimpresionată de charisma acestuia, inteligenţa şi umorul (uneori inhibant) pentru interlocutor.

Este evident că ICR Stockholm a făcut o treabă excelentă, profesionistă în pregătirea prezenţei României la această ediţie, preambul la ceea ce se va întâmpla anul viitor. Pe toată durata Târgului două anunţuri electronice mari anunţă Välkommen åter 26-28 september 2013 Rumänien I fokus.

Cum spunea aseară Directorul Institutului, domnul Dan Shafran, înainte de a onora invitaţia Primarului oraşului Goteborg la Cina festivă, o să avem foarte mult de lucru în 2013!

Cu fotografii şi alte impresii voi reveni la întoarcerea acasă.”

Mariana Gorczyca

Număr de vizualizări :1039


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro