Poezia nu se predă şi nici jazz-ul nu (ne) lasă rece!

sept. 29th, 2012 | By | Category: Eveniment

Vineri, 28 septembrie 2012, ora 18:00, la Rampa de Jazz şi Poezie, din cadrul Festivalului Strada de C`Arte, Adrian Suciu a citit mai multe poeme inedite. În cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, publicul a ascultat-o pe Denisa Comănescu, iar de la ora 19:30, show-ul de poezie, blues şi jazz i-a avut invitaţi pe Traian T. Coşovei şi Capriel şi Garbis Dedeian. Traian T. Coşovei şi-a lansat cel mai recent volum al său de poezie, “Jurnalul morilor de vânt”, Editura Tracus Arte. Sâmbătă, 29 septembrie 2012, în ultima zi a Festivalului Strada de C`Arte, un proiect iniţiat şi coordonat de Mireille Rădoi, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, vor avea lecturi publice poeţii Andrei Novac (ora 17.00) şi Constantin Abăluţă (ora 18.00). Festivalul se va încheia, la ora 19.30,  cu show-ul de jazz şi poezie susţinut de Eugen Suciu şi Mircea Tiberian.


„Mortul este poezia română care a murit în foarte multe situaţii”

În cadrul proiectului „Poezii la prima vedere”, au citit poeţii Ioan Matiuţ, Ioana Greceanu, Ioana Diaconescu, Amelia Stănescu, Simona Grazia-Dima, Marius Ghilezan şi Cornelia Maria Savu . Vineri, 28 septembrie 2012, în faţa publicului prezent la Rampa de Jazz şi Poezie, a citit Adrian Suciu.

„Adrian Suciu este un personaj al lumii noastre literare care reuşeşte să nu îi fie străin celui ce îl întâlneşte. Fie că produce o dragoste de nestăvilit sau o ură de nestăvilit”, a spus Dan  Mircea Cipariu, moderatorul evenimentului.

„O să încep cu o poveste. Într-o seară, doi ţărani beţi cărau cu o căruţă un mort, de la morgă, să îl ducă să îl înmormânteze. La un moment dat trec cu căruţa peste un hop şi mortul cade din căruţă. Fiind atât de beţi, ei nu îşi dau seama şi mortul rămâne pe şosea. Ceva mai târziu, pe acolo trece un şofer beat, care nu vede că pe carosabil se afla ceva şi trece cu maşina peste mort. Dându-şi seama că a trecut peste ceva, opreşte maşina şi găseşte cadavrul. Disperat că el l-a omorât, îl ia, îi leagă o piatră mare cu o  funie de gât şi îl aruncă într-o baltă. A doua zi de dimineaţă, doi pescari pescuiau cu dinamită în balta respectivă. Puşcă ei dinamita şi nimeresc şi funiile cu care era legată piatra şi iese mortul la suprafaţă. „Vai, ce am făcut? L-am omorât pe ăsta. Ce ne facem?” Disperaţi, îl iau şi îl ascund într-un tufiş, îl acoperă cu crengi şi pleacă. A doua zi, un grup de vânători mergea la vânătoare în zonă. Eliberaţi pentru a căuta vânatul, câinii se opresc direct la tufiş. Vânătorii îşi descarcă puştile în tufişul respectiv şi apoi se apropie şi găsesc cadavrul ciuruit.” Vai, ce am făcut? L-am omorât! Ce ne facem!” Unul, mai lucid, le spune că totuşi ei vânează legal, au autorizaţie, a fost un accident şi să cheme autorităţile. Sună la 112, vine salvarea, ia cadavrul şi îl duc la spital. Vânătorii se duc şi ei să vadă ce se întâmplă. După opt ore, iese chirurgul şef, plin de sânge şi le spune: „Aţi avut noroc, l-am salvat în ultima clipă!”

Mortul este poezia română care a murit în foarte multe situaţii şi trebuie să îi mulţumim lui Dan Mircea Cipariu că îi face respiraţie gură la gură”, şi-a început recitalul Adrian Suciu

“Cele mai frumoase poezii”, cu Denisa Comănescu

“Sunt bucuros să o avem invitată în această seară pe poeta Denisa Comănescu, un nume cunoscut atât de scriitori, dar şi de lumea editorială, ea fiind director general al editurii Humanitas Fiction. Totodată, cine doreşte să o asculte pe Denisa Comănescu recitând 73 de poeme, poate achiziţiona audiobookul “Obsesia biografiei”, Editura Humanitas Multimedia, aflat la Standul de Poezie şi Jazz.”, a deschis Dan Mircea Cipariu evenimentul.

“În cadrul unora dintre cele mai importante proiecte realizate în ultimii ani, fie că este vorba de Scriitori pe Calea Regală, Maratonul de Poezie şi Jazz, am avut invitaţi poeţi renumiţi, nume importante ale literaturii române contemporane, iar Denisa Comănescu a fost prezentă la toate aceste evenimente. Mi-am dat seama cu bucurie că poezia scrisă de aceşti poeţi are, de asemenea, şi rezonanţă la public, ceea ce mă bucură.”, a continuat Dan Mircea Cipariu.

“Voi citi poeme din toate volumele publicate până în acest moment, precum şi un poem inedit. Nu doresc să citesc din poeme inedite până când nu voi avea un volum finalizat, iar acest lucru sper să se întâmple în 2013.”, a spus Denisa Comănescu.

Aceasta a citit din volumele: “Cuţitul de argint” (Editura Eminescu, 1983), “Barca pe valuri” (Editura Cartea Românească, 1987), “Urma de foc” (Editura Axa, Colectia Poeţi optzecişti, 1999) şi “Acum biografia de-atunci” (Editura Eminescu, 2000).

“Jurnalul morilor de vânt” versus “îmblânzirea sufletului românului neîmblânzit

Evenimentul care i-a adus alături pe Traian T. Coşovei, Garbis şi Capriel Dedeian a început la ora 19:30, la Rampa de Poezie şi Jazz. Amfitrionul evenimentului, Dan Mircea Cipariu, a trecut în revistă numele poeţilor şi al muzicienilor care au participat la această ediţie a evenimentului, anunţând, totodată, că sâmbătă, 29 septembrie 2012, ora 19:30, evenimentul se va închide pe acordurile şi poezia lui Eugen Suciu & Mircea Tiberian.

Dan Mircea Cipariu a precizat că a existat o adevărată alchimie între poeţi şi muzicieni, care speră să continue şi în cadrul altor evenimente.

“Astăzi avem alături de noi un nume important al literaturii române şi un nume canonic pentru jazz-ul românesc, Traian T. Coşovei şi Garbis Dedeian. Totodată, Capriel Dedeian, un rafinat compozitor, pe care l-am cunoscut la “Unora le place”, emisiunea realizată de Mike Godoroja şi Florian Lungu. (…) Dacă am face un clasament al simpatiilor pentru poeţi, Traian T. Coşovei cred că se află în primii trei.”, a spus Dan  Mircea Cipariu.

Cu această ocazie a fost prezentat şi cel mai recent volum de poezie semnat de Traian T. Coşovei, „Jurnalul morilor de vânt”, Editura Tracus Arte, care a putut fi achiziţionat de la Standul de Poezie şi Jazz.

Primele versuri din acest volum au fost cele de la pagina 52, din poemul “Scrisoare de pe front”, conform unui joc care există pe Facebook.

Înainte să îşi înceapă lectura, Traian T. Coşovei a menţionat că lectura aceasta “mai îmblânzeşte sufletul românului neîmblânzit.” Alături de autor au citit Gina Ciolpan (MNLR) şi Dan Mircea Cipariu. Traian T. Coşovei a citit şi renumitul său poem “Bad Boys”, “emblematic pentru poezia sa”.

Seara s-a încheiat cu un bis muzical, iar publicul s-a îndreptat spre Aula BCU, unde, de la ora 21:00, au putut viziona filmul “Ceva bun de la viaţă” de Dan Piţa.

Din programul de mâine:

Poezie la prima vedere: 29 septembrie 2012, ora 17.00 – Andrei Novac

Cele mai frumoase poeme: 29 septembrie 2012, ora 18.00 – Constantin Abăluţă alături de actriţa Silvia Codreanu

Show-ul de poezie, blues şi jazz: 29 septembrie 2012, ora 19.30 – Eugen Suciu & Mircea Tiberian.

Andra ROTARU

Dorina CIOPLEA

Credit foto: Mihai Zgondoiu

Număr de vizualizări :1552


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro