“De veghe la scrierea istoriei (Securitatea)” de Apostol Stan

sept. 2nd, 2012 | By | Category: Postcard

La Editura Curtea Veche Publishing, în colecţia “Istoria timpului prezent”, a apărut volumul “De veghe la scrierea istoriei (Securitatea)” de Apostol Stan.

„Securitatea şi interpretarea Istoriei! În instituţiile de cercetare istoriografică, sociologică, filozofică, dar şi în universităţi ea lucra deasupra cohortelor de cenzori, inclusiv editoriali, culturnici şi experţi în materie. Ţinta ei era puritatea ideologico-politică a scrisului în domeniile enumerate, descurajându-se tendinţele „obiectiviste“. Detecta indivizi şi grupuri de veleitari şi, prin reţelele de informatori şi intrigi, se străduia să le destrame, spre a înăbuşi în faşă disidenţe potenţiale. Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ apărea ca un caz tipic de teroare din umbră exercitată de Securitate.” (Apostol Stan)

Apostol Stan (născut la 18 ianuarie 1933, la Teiu, Argeş) a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1952–1957), iar în 1967 şi-a luat doctoratul în istorie. Între 1957 şi 1999 a lucrat, în calitate de cercetător, la Institutul de Istorie al Academiei Române. Sporadic, în anii ’70 şi după ’90, a ţinut cursuri de istorie modernă, mai întâi la Academia de Studii Economice şi apoi la Facultatea de Istorie. A fost membru în comitetele de redacţie ale periodicelor: Revista Istorică,Studii şi Materiale de Istorie Modernă (coordonator), Destin Românesc (1994–2004), revistă pentru Basarabia.
Autorul este specializat în istoria modernă şi contemporană românească. A publicat volume de documente, studii şi cărţi referitoare la sistemul de proprietate (boieri, arendaşi şi clăcaşi); revoluţiile de la 1821 şi 1848, Unirea din 1859 şi Independenţa din 1877; aspecte militare, de unitate naţională, de solidarizare europeană; forme externe de interferare în Principatele Române: suzeranitate otomană, protectorat rusesc, garanţie europeană; legături economice cu Transilvania; viaţa politică şi parlamentară până la 1918; biografiile lui N. Bălcescu, Lajos Kossuth, Mihail Kogălniceanu, Petre P. Carp, Mihai Eminescu, Nae Ionescu (studii); Vasile Boerescu, Ion C. Brătianu, Iuliu Maniu, Ion Mihalache (cărţi); Basarabia la 1848 şi 1940, precum şi moldovenismul etnoidentitar sovietic (1924–1940).
De acelaşi autor, la Curtea Veche Publishing au mai apărut: Revoluţia română văzută din stradă (decembrie 1989 – iunie 1990), 2007; Istorie şi politică în România comunistă, 2010.

Număr de vizualizări :1176


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro