Cătălin Olaru, primul câştigător al bursei Alex Leo Şerban

sept. 2nd, 2012 | By | Category: Proiecte

În perioada 15 septembrie – 15 decembrie 2012, criticul de film Cătălin Olaru (Revista Cultura) va beneficia de o rezidenţă profesională la New York. El este primul câştigător al Bursei Alex Leo Şerban, oferită cu sprijinul producătorului Bobby Păunescu și Festivalului Internațional de Film Transilvania, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York și Film Society of Lincoln Center.

Bursa Alex Leo Şerban, aflată la prima ediţie, este destinată unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat și remarcat în zona de jurnalism și critică de film, cu potențiale aptitudini pentru a deveni programator de festival. În anii următori, profilul câştigătorului bursei se poate schimba, vizând profesionişti dintr-o altă ramură a industriei cinematografice care nu este suficient sprijinită în România.

Bursa oferă un sejur de perfecționare profesională la New York și acoperă cheltuielile legate de deplasare, cazare și diurnă pentru o perioadă de trei luni. Rezidența va debuta odată cu ediția semicentenară a Festivalul de Film de la New York și se va încheia în luna decembrie, odată cu încheierea Festivalului de Film Românesc de la Lincoln Center. Pe lângă participarea la aceste două festivaluri, bursa oferă acces la resurse de specialitate, întâlniri cu profesionişti ai filmului american şi participarea la o serie de alte evenimente cinematografice. Singura obligaţie a bursierului este de a relata periodic şi în România despre evenimentele la care participă. ICR New York va coordona programul bursierului şi va asigura sprijin logistic pe toată durata bursei.

Cătălin Olaru este redactor colaborator la săptămânalul Cultura, pentru care scrie cronici de film începând cu anul 2009. A mai colaborat cu revista Kamikaze (2010), a fost redactor-şef al revistei Remedio (2007-2008) şi redactor-şef adjunct la Top Assistants Magazine. Cătălin Olaru a terminat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti (2000 – 2004) şi a completat un master în „Consultanţă şi expertiză în publicitate” în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Litere (2004 – 2005).

Alex. Leo Şerban (1959-2011) a fost critic de film, jurnalist, scriitor, traducător, realizator TV şi artist vizual. A publicat numeroase traduceri, eseuri şi proză în România şi peste hotare. A fost fondatorul şi programatorul Cinéphiles Club de la Institutul Francez din Bucureşti. A susţinut conferinţe la Lincoln Center, New York (1996), Umea University, Suedia (1996), şi Universitatea Humboldt, Berlin (2000). Între 2005 şi 2006 a realizat emisiunea Fotograme (Photogrammes) la TVR Cultural. Alex Leo Şerban a folosit pentru prima dată termenul de Noul Cinema Românesc.

Câștigătorul a fost anunțat în seara zilei de 8 iunie 2012, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (1-10 iunie 2012), fiind desemnat de comisia formată din Corina Șuteu (director ICR New York), Bobby Păunescu (producător Mandragora Movies, România), Tudor Giurgiu (preşedinte TIFF) și Mihai Chirilov (director artistic TIFF şi Festivalul Filmului Românesc de la New York), din cei şase finalişti desemnaţi de un juriu de nominalizare. Un juriu de experți format din criticul de film Magda Mihăilescu, prof. univ. dr. Sorin Botoșeneanu (decanul Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale”) și dr. Andrei Gorzo (critic de film, cercetător în cadrul U.N.A.T.C.) a alcătuit lista finaliștilor: Florentina Ciuverca (Film Reporter), Cristi Luca (Dilema veche, Observator Cultural, literNet.ro), Lucian Maier (Tribuna de Cluj, literNet.ro), Cătălin Olaru (Revista Cultura), Andrei Rus (Film Meniu; UNATC; Festivalul Timishort) şi Irina Trocan (Film Menu, Decât o revistă, Festivalul Internațional de Film NexT).

Număr de vizualizări :1150


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro