„O experienţă personală” de Kenzaburo Oe

aug. 30th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

În cursul săptămânii următoare, pe 5 septembrie 2012, la Editura Art va apărea volumul  „O experienţă personală” de Kenzaburo Oe, Editura Art (Colecţia Nobel), în traducerea lui Roman Paşca. Cartea va fi difuzată împreună cu Jurnalul Naţional. Prefaţa este semnată de Rodica Grigore.

„Am supravieţuit datorită faptului că am dat glas suferinţelor mele în romanele pe care le-am scris. Şi de fiecare dată, în faţa hârtiei, mă trezeam repetând, ca un fel de suspin, “sunt din nou o fiinţă omenească”. Poate că nu este nici momentul şi nici locul potrivit să vorbesc astfel despre mine. Totuşi, îngăduiţi-mi să spun că, în tot ceea ce am scris, am pornit de la experienţa personală, pe care am împletit-o strâns cu aceea a societăţii, a ţării mele şi a lumii”. (Kenzaburo Oe, la decernarea Premiului Nobel, 1994)

„Fidel credinţei sale în valorile profund umane, Kenzaburo Oe scrie despre inocenţă şi sentimentul vinovăţiei, despre suferinţă şi posibilitatea renaşterii spirituale, despre datorie şi ispăşire. Şi spune, astfel, multe despre acea Japonie contemporană pe care Occidentul trebuie s-o descopere cu adevărat.” (Rodica Grigore)

Număr de vizualizări :1579


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro