ICR, posibilă schiţă de viitor

aug. 19th, 2012 | By | Category: La Țintă!

În primele zile ale lui septembrie 2012, Senatul României va alege o nouă conducere a Institutului Cultural Român (ICR), instituţie ce a devenit, în ultimii ani, un subiect fierbinte şi controversat. Acuzele sunt arhicunoscute, unele au fost făcute raţional şi cu spirit critic, altele s-au constituit în adevărate deliruri naţionaliste sau atacuri la persoană. Pe scurt, punctele nevralgice ale mandatului domnului Horia-Roman Patapievici ţin de asigurarea transparenţei achiziţiilor, serviciilor şi programelor de finanţare ale ICR, de asigurarea transparenţei privind selectarea câştigătorilor de programe culturale, editoriale şi de burse, de asigurarea transparenţei privind corpul de experţi ai ICR, de auditarea programelor culturale ale ICR. Cum e bine să lăsăm trecutul la trecut, iată câteva posibile soluţii pentru a avea un ICR mai transparent şi mai eficient.

Realizarea unui Consiliu Consultativ al ICR format din reprezentanţii asociaţilor profesionale de creatori, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi ai operatorilor culturali, reprezentanţii beneficiarilor finanţărilor pentru proiectele, bursele şi rezidenţele ICR. Acest Consiliu Consultativ al ICR se va întruni la invitaţia Consiliului de Conducere al ICR înainte de demararea finanţărilor ICR pentru a propune conducerii ICR formate performante privind criteriile de evaluare, grilele de evaluare, rapoartele de evaluare, principiile nediscriminatorii şi echitabile pentru operatorii culturali publici şi privaţi. Comunicarea va fi mediată prin intermediul unui grup de lucru tematic on-line care va monitoriza reacţiile şi propunerile operatorilor culturali într-un timp determinat.
Realizarea unui Corp de Experţi ai ICR care să asigure criterii europene de selecţie, cod deontologic, de bune practici şi de incompatibilităţi. Corpul de experţi va fi făcut public şi reînnoit anual prin confirmarea Consiliului de Conducere al ICR. Experţii vor fi desemnaţi pentru evaluări prin tragere la sorţi, numele lor fiind făcute publice după încheierea procedurilor de evaluare (inclusiv contestaţiile!).
Realizarea unor baze profesioniste de date pentru creatorii români (scriitori, artişti vizuali, muzicieni, actori, regizori, scenografi, coregrafi, compozitori, interpreţi muzicali, arhitecţi etc).

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2380


4 Comments to “ICR, posibilă schiţă de viitor”

  1. victor ioan frunză spune:

    dragă Dan, mă bucură preocupările tale în legătură cu ICR si le susțin, susțin de asemeni observațiile pe care le faci la adresa activității trecute a ICR. însă te rog să iei în considerație și următoarele observații: „asociațiile profesionale de creatori” nu reprezintă întotdeauna opiniile breselei. vorbesc numai despre ceea ce știu: UNITER. este o organizație încremenită care a încetat de mult să reprezinte interesele sau opiniile breslei. ocupă poziții dominnate, instituind un adevărat monopol asupra axiologiei asemănător cu monopolul instiutuit de dl Patapievici. oamenii se înscriu in uniter in principal pentru că indemnizatiile de merit si suplimentele de pensie se derulează de la guvern prin uniter. ce vom face cu foarte mulții oameni de teatru valorosi care nu vor sa se inscrie in uniter sau care au demisionat din uniter. acestia nu vor avea reperezentanți în consiliul pe care, pe bună dreptate, îl propui? cred ca ar trebui gândit la un alt fel de reprezentativitate, care să includă și opiniile atipice, neinregimentate. cu prietenie, VIF

  2. david ana spune:

    Words, Words, Words,…… Batalia pentru cocnducere va fi apriga, dar speram cu totii ca acest nou ICR sa nu se barcadeze in obisnuita clientela de stransura, si mai ales sa nu devina un teritoriu inexpugnabil al cinovnicicilor cumularzi si vasali ai unei anume factiuni politice ce n-au nicio legatura cu artele&literatura; am vrea sa nu mai existe un ICR ce-si recruteazai beneficiarii dupa criteriile listei cu numerus clausus, ci dupa meritele performantelor dobandite in tara si in strainatate, asa sa ne-ajute Dumnezeu….

  3. […] scenografi, coregrafi, compozitori, interpreţi muzicali, arhitecţi etc). Dan Mircea CIPARIU, Agentia de Carte Corecteaza! Ai un pont? Stii un link? Ai vazut ceva? Contacteaza-ne! Comenteaza! […]

  4. radu spune:

    mie mi-a placut ICR pana acum, consider ca a facut mult mai mult decat frunzulita d-nei Udrea. astept cu interes in viitor sa vad daca mai reuseste asemenea fapte laudabile. eu cred ca nu.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro