Evadare din Balcani, animaţie, documentare, filme bune, muzică și spectacole culinare

aug. 24th, 2012 | By | Category: Postcard

Cea de-a treia întâlnire a degustătorilor de film şi arta culinară se apropie de final. Ultimul weekend la Divan Festival aduce în Portul Cultural Cetate a doua parte a simpozionului “Evadarea din Balcani”, filme de animaţie din Bosnia, documentare despre Maglavit, scurt-metraje româneşti și internaţionale, un film controversat, drame şi comedii din spaţiul balcanic. Toate acestea, condimentate cu bucătărie balcanică, un spectacol culinar oferit de Taverna Sârbului, și deja tradiţionalul concert al celor de la Mambo Siria.

La cea de-a doua parte a simpozionului “Evadarea din Balcani”  vor participa cineaștii Lydia Papadimitriou, Aleksandra Milanović-Petrović, Stefan Sidoski, Dana Duma şi Mihai Fulger. Programul va continua cu un film de animaţie semnat de Berin Tuzlić, regizor de animaţie şi autor al multor benzi desenate celebre în Bosnia şi Croaţia. Proiecţia va fi urmată de un Q&A.
Inspirat de legenda locului, programul de documentare din după-amiaza zilei de vineri prezintă trei filme din Arhiva Naţională de Filme despre Petrache Lupu şi “Minunea de la Maglavit” din 1935. Într-unul din filme va putea fi auzit chiar Petrache Lupu. Două dintre producţii sunt realizate de doi dintre pionierii filmului românesc: Jean Mihail şi Eftimie Vasilescu.
Seara zilei de vineri a adus în Portul Cultural Cetate un film controversat, realizat în Iugoslavia anului 1988, “Frumuseţea păcatului/ Lepota poroka/ The Beauty of Sin”. În Muntenegru oamenii au trăit de secole după legi patriarhale stricte, aproape neatinse de civilizaţia modernă. Doi tineri soţi îşi caută de lucru în zona mai liberală de pe coastă şi ajung să lucreze într-o colonie de nudişti.

Ultima zi de proiectii a festivalului, sâmbătă, 25 august 2012, începe cu un program de scurt-metraje româneşti și internaţionale, în prezenţa realizatorilor. Legat de tema festivalului, selecţionerul Marian Țutui a ales un film din Cipru premiat la Nicosia în 2011. Seara zilei de sâmbătă aduce, în premieră naţională la Divanul degustătorilor de Film şi Arta Culinară, o comedie din Muntenegru, premiată anul acesta la Paris. “Vampirul local/Lokalni vampir/The Local Vampire” va fi proiectat în prezenţa producătoarei Milena Radonjić.

Cea de-a treia întâlnire a degustătorilor de film şi artă culinară se încheie cu un concert Mambo Siria.
Pe toata perioada festivalului, în Portul Cultural Cetate a avut loc expoziţia foto semnată de Iulian Ignat. Până duminică, 26 august 2012, pot fi admirate în Valea Cinematografică 18 cadre în alb şi negru surprinse la ediţiile precedente ale Festivalului de Film de la Cetate, în 2010 şi 2011.

Pentru detalii şi programul complet consultaţi site-ul oficial http://divanfilmfestival.ro/ sau pagina de Facebook dedicată festivalului, www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).

Număr de vizualizări :1498


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro