„Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”

iul. 24th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Herald, în colecţia „Tantra”, a apărut volumul „Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”, traducere de Ioana Vrabiescu şi Vlad Şovărel.

„Vijnana Bhairava este o foarte veche carte de yoga ce urmează îndeaproape principiile de bază ale tradiţiei Saivagama, cuprinzând o sută douăsprezece tipologii de practică yogină. Cu greu există vreun alt tratat care să fi descris atât de multe moduri de cunoaştere a Realităţii Divine, prezentă în fiecare om ca propriul Sine esenţial.

Tantrele sunt texte care conţin descrieri ale riturilor şi ritualurilor, ale formulelor sacre (mantra), diagramelor mistice (yantra), gesturilor (mudra), posturilor (asana), iniţierilor (diksa), ale yogăi sau practicilor mistice.Vijnana Bhairava este de fapt un manual de practici mistice.

În stadiul actual al cunoştinţelor noastre este imposibil să datăm exact textul, ştim însă că Vijnana Bhairava era foarte cunoscută în secolul al VIII-lea d.Hr. Această lucrare deosebită este deopotrivă extensivă şi intensivă în tratarea subiectului de yoga. Textul original a fost publicat în Kashmir Series of Texts and Studies. Fiecare vers al textului sanscrit este însoţit de note explicative ce vor parcurge un drum lung pentru a elucida ideea esenţială a strofei. La început există o introducere privitoare la istoricul şi locul lucrării de faţă, iar la sfârşit a fost adăugată o postfaţă ce explică principiile fundamentale ale practicilor yogine precum şi un glosar de termeni tehnici. Vijnana Bhairava este o excelentă expunere a căii yoga, metodele prezentate în carte au la bază doctrinele filozofiei non-dualiste sivaite.”, au scris editorii.

Număr de vizualizări :1005


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro