“Experienţe carcerale în România comunistă. Volumul al VI-lea”, coordonator Cosmin Budeancă

iul. 27th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia “Hors collection”, va apărea volumul “Experienţe carcerale în România comunistă. Volumul al VI-lea”, coordonator Cosmin Budeancă.

În 2007, în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a demarat proiectul „Experienţe carcerale în România comunistă”, care şi-a propus: realizarea de interviuri cu foşti deţinuţi politici; publicarea unor volume de mărturii în care să fie prezentate abuzurile, torturile şi tratamentele inumane aplicate „duşmanilor politici şi de clasă” în timpul perioadei 1945-1989; constituirea unei arhive audio-video cu materiale ce pot fi utilizate în cadrul viitoarelor muzee care vor fi înfiinţate de IICCMER; realizarea de studii şi articole ştiinţifice, precum şi de materiale necesare în procesul didactic.

În cadrul proiectului al cărui rezultat este şi volumul de faţă au fost realizate peste 190 de interviuri, în toate judeţele ţării şi în Bucureşti. Tema generală este viaţa din detenţie, dar în cele mai multe dintre cazuri relatările celor intervievaţi vizează şi viaţa de după eliberare. De altfel, pentru majoritatea celor intervievaţi, eliberarea din temniţele comuniste a însemnat, în fapt, un „transfer” dintr-o închisoare mai mică într-o închisoare mai mare, reprezentată de România comunistă. Elementul de noutate pe care îl propune proiectul de faţă este dat de faptul că marea majoritate a celor intervievaţi nu şi-a mai prezentat niciodată experienţele de detenţie (prin memorii, interviuri etc.).

Volumul de faţă, al şaselea şi ultimul din serie, conţine un număr de 11 interviuri realizate în Bucureşti. Martorii au făcut eforturi deosebite pentru a rememora unele momente tragice din trecutul lor, care sunt în fapt fărâme de istorie, părţi minuscule ale unei istorii naţionale abrutizate. În ultimă instanţă, este şi o datorie morală a celor care au supravieţuit de a povesti ce s-a întâmplat, o datorie faţă de aceia dintre ei care nu au mai scăpat din iadul închisorilor comuniste sau care nu mai sunt în viaţă acum.

Cosmin Budeancă, absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (1997), şi al studiilor aprofundate de istorie orală în cadrul aceleiaşi facultăţi (1998). Doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” (2008). A coordonat mai multe proiecte de istorie orală, dintre care amintim: „Imaginea celuilalt în comunităţile mixte româno-germane din judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu”, „Amintiri pentru viitor. Expo – România”, „Rezistenţa anticomunistă în Ţara Făgăraşului”.

A publicat: Suferinţa nu se dă la fraţi. Mărturia Lucreţiei Jurj despre rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni (1948-1958) (coautor, Dacia, Cluj-Napoca, 2002), Rezistenţa armată anticomunistă din România. Grupul „Teodor Şuşman” (1948-1958). Mărturii (editor, Argonaut, Cluj-Napoca, 2004), Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Grupul „Cruce şi Spadă”. Mărturii (editor, Argonaut, Cluj-Napoca, 2005), Rezistenţa anticomunistă din România. Grupul „Capotă-Dejeu” (1947-1957). Mărturii (editor, Argonaut, Cluj-Napoca, 2006), Rezistenţa anticomunistă. Cercetare ştiinţifică şi valorificare muzeală, I-II (editor, Argonaut, Cluj-Napoca, 2006), Experienţe carcerale în România comunistă, I (coord., Polirom, Iaşi, 2007), Forme de represiune în regimurile comuniste (coord., Polirom, Iaşi, 2008), Experienţe carcerale în România comunistă, II (coord., Polirom, Iaşi, 2008), Experienţe carcerale în România comunistă, III (coord., Polirom, Iaşi, 2009), Stat şi viaţă privată în regimurile comuniste (coord., Polirom, Iaşi, 2009), Experienţe carcerale în România comunistă, IV (coord., Polirom, Iaşi, 2010), Represiunea politică în România comunistă. „Garda Albă” – organizaţie subversivă inventată de Securitatea hunedoreană (Argonaut, Cluj-Napoca, 2010), Experienţe carcerale în România comunistă, V (coord., Polirom, Iaşi, 2011). Este expert al Departamentului Ideologie – Cultură din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Număr de vizualizări :1523


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro