„Poezia este plânsul cu soare, ca unele ploi…”

iul. 29th, 2012 | By | Category: Dialogul de carte

Tecuceanul Paul Blaj este autorul a nouă volume şi pregăteşte un al zecelea. Este, de asemenea, autor cu drepturi depline pe site-urile literare www.hermeneia.com, www.poezie.ro şi reţeaua literară. În 2011, Paul Blaj a lansat şi la mansarda Centrului Cultural „Dunărea de Jos” cartea de poezii “poeme înnorate”. „Expresie a deplinei maturităţi creatoare – deşi loc de ludic şi de experienţe va rămâne întotdeauna”, consemna a.g.secară în „Dunărea de Jos”, nr. 101, iulie, 2010. Jurnalista Nicoleta Onofrei a dialogat discret despre poezie şi cărţi cu scriitorul Paul Blaj.

Este omul capabil să se dezbare de greşelile trecutului, să înveţe şi să nu se mai lovească de acelaşi punct al zidului? Sau învăţarea e doar formală, iar în faţa unei situaţii similare cu una din trecut comitem aceeaşi greşeală?

Nu am făcut şi nu cred în IRSOP-uri. De ce aş face-o acum? Mai bine îmi spui un banc bun!

Se scrie prea multă poezie sau prea puţină?

Pentru mine suficientă!

Dar cărţi?

Şi cărti!

Ce părere ai despre concursurile literare? Sunt „pe bune” sau se dau mai mult în funcţie de prietenii? Se ştiu sau nu se ştiu de dinainte câştigătorii?

Am o părere bună. Motivează ambele parţi. Atât organizatorii cât şi participanţii.

Cât contează cv-ul literar?

Depinde pentru cine şi pentru ce!

Cât curaj avem să scriem o cronică sinceră la o carte semnată de un autor consacrat deja sau la o carte semnată de un prieten?

Nu ştiu. Cât curaj aveţi?

O întrebare simplă şi complicată: ce este poezia (în relaţie cu poetul)?

Poezia este plânsul cu soare, ca unele ploi… dar poate fi şi un alt mod de a respira. Însa cert este că pentru fiecare este cu totul altceva, nuanţat, alambicat, sau doar genuin!

O întrebare nedreaptă (poate): în „psalm provincial” ai un fel de joc. Îl cauţi pe Dumnezeu şi Cel care te găseşte este El. Se întâmplă aşa de fiecare dată când ai gura amară. Îl joci/jucaţi numai când ai gura amară?

Trebuie să îi cer acordul pentru a dezvălui relaţia noastră. Şi sper sa îl primesc cândva!

În sensul jocului de mai sus, cu poezia când te joci? Când o cauţi şi când te găseşte?

Eu nu scriu ca sa amuz, eu scriu ca sa nu mor!

Îţi place să stai degeaba? Unde şi cum s-ar întâmpla asta?

Tot timpul stau degeaba. Raportat la modelul meu, Christos!

Ce joburi au scriitorii? Care ar fi job-ul ideal al unui scriitor?

Am să mă interesez. Dacă ai răbdare poate voi şti. Ideal este Tolstoi care avea cel mai cool job. Moşier!

Mulţumesc pentru întrebari şi pentru că mi-ai permis să fiu eu, Nicoleta!

Număr de vizualizări :1669


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro