„Sub steaua câinelui” de Victoria Milescu

iun. 7th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut volumul de poeme „Sub steaua câinelui” de Victoria Milescu, prefaţă de Horia Gârbea, copertă realizată de artistul Mircia Dumitrescu.

„Poezia din Sub steaua câinelui, noul volum al Victoriei Milescu, impresionează prin simplitatea expresivă a discursului liric, dispensat de metafore, despodobit, evocând o lume prin ea însăşi simplă, comună, de fiecare zi. Nu mai puţin totuşi, fiind astfel, plină de sensuri, de gravitate, de dramatism. Gesturile cotidiene, intrate în obişnuinţă, în rutină, comportă, cu toate acestea, o redescoperire a lumii şi a timpului care vine şi pleacă. “Despătureşti coala albă a zilei / începi să scrii primii paşi / apoi duşul, cafeaua / arunci o privire pe geam / Ceva s-a întâmplat / se vede cu ochiul liber ! / noua eră a venit şi a plecat / întorci timpul pe toate feţele…”

Sugestivă la Victoria Milescu este imaginea unui spaţiu orăşenesc umil, mai degrabă detracat, în care “salvarea horcăie / poliţia sună a gol / pompierii sunt scrum şi cenuşă”, cerşetorul îşi ocupă locul din colţul blocului, vânzătorul de ziare îşi sortează marfa, sala de mese a spitalului se umple de lume iar cei doi bătrâni care se ţin de mână par să-i aducă peste timp o replică amară poeziei faimoase a lui Minulescu. Mitologia citadină, astfel cum o înfăţişează poeta, răsfrânge ipostaze ale umilităţii şi frustrării, dar şi o pregnantă sugestie de căldură umană.” (Gabriel Dimisianu)

De aceeaşi autoare au mai apărut volumele: Welcome December (1994), Şlefuitorul de lacrimi (1995), Izbânda furată (1995), Inimă de iepure(1998), Arleziana (2000), Zâmbet de tigru (2001), Flacăra nevăzută/Lathatatlan Lang (2007), Roua cuvântului/ Szoharmat(2008), Conspiraţii celeste (2008), 101 Poeme (2009), Bucuriile triste/Gezimet e trishtme (2009), Floarea vieţii (ed. română-georgiană, 2010), Dreptatea învingătorului (2010), Fenomenele fară cauză (2011).

Număr de vizualizări :1278


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro