Proiectul „Romanyeah!” de Cinty Ionescu, prezentat în America

iun. 29th, 2012 | By | Category: Postcard

Artistul vizual Cinty Ionescu va prezenta, în premieră mondială, proiectul audio-video „Romanyeah!” la New York, într-o serie de spectacole live ce vor avea loc în perioada 30 iunie- 13 iulie 2012. Proiectul a fost creat special la invitaţia Institutului Cultural Român din New York în urma câștigării de către Cinty Ionescu a Premiului de Excelenţă în Design Video al festivalului FringeNYC 2011, continuând astfel sprijinul acordat de ICR New York artelor emergente din România.

Romanyeah! porneşte de la o suită de filmări şi imagini realizate de Cinty Ionescu în diferite locaţii din România şi foloseşte atât procedee video analog cât şi digitale. Pe lângă imaginile din România contemporană, prezentarea include o proiecţie de diapozitive din copilăria artistei în România comunistă, dar şi imagini ale unor binecunoscute lăcaşe de cultură din România printre care se numără Cimitirul Vesel de la Săpânţa, operele lui Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu sau mănăstirile din nordul Moldovei.

Proiectul îşi propune să genereze o călătorie vizuală şi muzicală într-o Românie imaginată de Cinty Ionescu în colaborare cu DJ-ul, producătorul şi inginerul de sunet new-yorkez Brennan Green. Acesta a creat un mixaj original de muzică electronică inspirat de imaginile propuse de artista din România, integrând în designul muzical sample-uri de muzică românească: de la concerte clasice, muzică lăutărească sau folclorică până la cântece de petrecere din perioada interbelică, rock psihedelic românesc din anii 70 sau muzică electronică contemporană.

Produsul generat va fi un performance live audio-video care va avea două reprezentaţii în cadrul festivalului undergroundzero, dedicat teatrului experimental și performance-ului, în datele de 30 iunie şi 1 iulie. De asemenea, Romanyeah! va fi prezentat în 13 iulie, într-un format diferit, la clubul experimental La Sala din Williamsburg (Brooklyn), un spațiu dedicat artei video, binecunoscut publicului de muzică electronică din New York.

Pentru aceste trei spectacole VJ Cinty va fi însoţită pe scenă de violonista, compozitoarea, artista multimedia şi curatoarea Jeanann Dara. Aceasta a fost studenta compozitorului Dino Ghezzo la New York University, cu care a cântat de mai multe ori în România. Jeanann Dara este totodată absolventă a universităţii Juilliard, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din Statele Unite.

Tot în cadrul festivalului undergroundzero Cinty Ionescu va participa, alături de alţi cinci artişti est europeni, la realizarea unui video pentru seria de lecturi performative Debt, care şi-a propus discutarea aspectelor morale, economice şi sociale ale conceptului de datorie.

Extrem de activă în circuitul cluburilor underground româneşti, Cinty Ionescu este un artist vizual care are la activ numeroase spectacole din teatrul românesc independent sau de repertoriu, colaborând cu Teatrul LUNI de la Green Hours, Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Opera Naţională din Bucureşti sau Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte.

Între 5 şi 15 iulie, ICR New York va oferi diasporei româneşti din Statele Unite ocazia să se întâlnească din nou cu Ion Caramitru, Aurelian Octav-Popa şi poezia lui Eminescu într-un turneu extins pe coasta de vest a SUA, ce va include reprezentaţii în New York, Easton (Connecticut), Chicago, Los Angeles si San Francisco.

Număr de vizualizări :1395


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro