Masă rotundă despre rolul dialogului social în artele spectacolului

iun. 29th, 2012 | By | Category: Eveniment

Luni, 2 iulie 2012, orele 10:00-16:00, la Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr nr. 31, Bucureşti), Coaliţia Sectorului Cultural Independent organizează o masă rotundă în contextul proiectului „Dialogul social în domeniul artele performative în Europa”. Proiectul este coordonat de rețeaua europeană PEARLE (Liga Asociațiilor de Angajatori din Artele Spectacolului în Europa) cu sediul la Bruxelles și este derulat în mai multe țări europene. Întâlnirea este dedicată discuțiilor unor teme puțin prezente pe scena culturală din România. Între acestea: rolul asociațiilor și rețelelor de angajatori în domeniul artelor spectacolului la nivel european; istoria și impactul dialogului social în România; statutul artiștilor liber-profesioniști în România; asigurările de sănătate pentru artiști la nivel european.

Masa rotundă va reuni actori culturali instituționali locali și internaționali, între care se numără invitații din rețeaua PEARLE – Anita Debaere (director Pearle), Bénédicte Pollak (secretar general adjunct, Uniunea Națională a Angajatorilor din Teatrele și Sălile Publice de Spectacole din Franța), Momchil Gorgiev (BAROK – Asociația Angajatorilor din Domeniul Cultural din Bulgaria), Ilka Schmalbauch (Deutcher Buhnenverein – Asociația Teatrelor și Orchestrelor din Germania), Alexandra Bobes (administrator Pearle). Vor susține de asemenea intervenții în cadrul mesei rotunde Leonard Pădureţ (secretar confederal Blocul Naţional Sindical, ramura Cultură – FAIR) și Cosmin Manolescu (coregraf și manager cultural).

Pearle este o federație europeană a organizațiilor active în domeniul artelor spectacolului care reprezintă prin membri săi mai mult de 4.500 de teatre, companii de teatru, orchestre și ansambluri muzicale, opere și companii de balet și de dans, festivaluri și alte organizații active în întreaga Europă în domeniul artelor performative. Pearle acționează ca o platformă de informare a membrilor, de schimb de experiență în materie de management cultural și abilități tehnice, de susținere și de asistență în formarea asociațiilor de angajatori în domeniu, și de lobby la nivelul Comisiei Europene și a altor autorități publice ale căror decizii pot afecta munca în domeniul artelor spectacolului în Europa.

Înființată în 2010, Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) este o rețea de organizații culturale neguvernamentale, artiști și manageri culturali, care își propune să susțină și să promoveze interesele sectorului cultural privat în relație cu autoritățile publice. Coaliția derulează activități de monitorizare și campanii de advocacy și lobby, realizează studii, rapoarte și evaluari privind situația sectorului cultural din România, și este un partener activ de dialog în relația cu autoritățile și instituțiile publice din cultură. Organizațiile/ inițiativele active în cadrul platformei CSCI sînt Fundaţia Gabriela Tudor, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, artsf – artist management service, Fundația AltArt, Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Asociația pepluspatru/ Centrul de Introspecție Vizuală, Asociația Colectiv A, Asociația Jumătatea Plină. Un număr aproximativ de 25 alte organizații, artiști și manageri culturali susțin eforturile CSCI.

Masa rotundă este organizată în parteneriat cu Pearle și cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Mai multe informaţii la pagina web: http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com/

Număr de vizualizări :1341


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro