„Parfumul” de Patrick Suskind

iun. 18th, 2012 | By | Category: Eveniment

La Editura Humanitas Fiction, în colecţia „Raftul Denisei”, va apărea volumul „Parfumul” de Patrick Suskind, în traducerea Gretei Tartler. Romanul a fost tradus în 47 de limbi, vândut în peste 16 milioane de exemplare şi ecranizat în 2006 de Tom Twyker, cu Ben Wishaw şi Dustin Hoffman în rolurile principale.

În Provenţa secolului al XVIII-lea, viaţa locuitorilor din oraşul Grasse se scurge în ritmul dictat de cele mai înmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza şi trandafirul. Până când, într-o vară, dimineţile parfumate încep să fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete nubile, ucise cu o lovitură în moalele capului. Nimeni nu ştie cine e criminalul, nici adevăratul motiv ce îl împinge să le ia viaţa acestor tinere. Pentru Jean-Baptiste Grenouille, căci umilul ucenic parfumeur al văduvei Arnulfi, este vinovatul, frumuseţea de-abia îmbobocită a victimelor sale este asemenea unei flori rarissime, care împrăştie în jurul ei efluvii preţioase. Din aceste efluvii sublime, Grenouille va distila cel mai primejdios parfum din lume.

Patrick Suskind s-a născut în 1949 la Ambach, în Bavaria. În 1968–1974 a studiat istorie medievală şi modernă la Munchen şi la Aix-en-Provence (Franţa). Şi-a încercat mai întâi condeiul în dramaturgie: piesa Der Kontrabass (1981), a fost jucată, cu succes, în Germania, Elveţia, Marea Britanie şi SUA. Celebritatea i-a adus-o primul său roman, Das Parfum. Die Geschichte eines Morders (1985; trad. rom. Parfumul, Humanitas, 2000), care a stârnit senzaţie şi a devenit peste noapte un bestseller internaţional. A scris scenarii pentru televiziune (coautor al serialului Kir Royal, extrem de popular în Germania) şi a continuat să publice proză: Die Taube (1990; trad. rom. Porumbelul, Humanitas, 2003), Die Geschichte von Herrn Sommer (1991), Drei Geschichten und eine Betrachtung (1995), Rossini oder die m&iouml;rderische Frage, wer mit wem schlief (1997, cu Helmut Dietl).

Număr de vizualizări :1386


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro