„Istoria Ciprului” de Katia Hadjidemetrieu

iun. 20th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 22 iunie 2012, ora 15.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti va avea loc lansarea volumului „Istoria Ciprului” de Katia Hadjidemetrieu, Editura Meronia, Colecţia Biblioteca de Literatură Cipriotă, traducere de Christina Christodoulou-Todea. Evenimentul se desfăşoară sub egida Ambasadei Republicii Cipru la Bucureşti. Lansarea lucrării are loc sub egida Ambasadei Republicii Cipru la Bucureşti. Prezintă: Excelenţa sa Kalliopi Avraam, amsadoarea Ciprului în România, Andreea Păstârnac, director general în Ministerul român al Afacerilor Externe, Marios Klitou, preşedintele C.O. al Baker Tilly Klitou, prof. univ. dr. Ion Bulei, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, Christina Christodoulou-Todea, preşedinta Alianţei Românilor din Cipru, traducătoarea lucrării.

Istoria Ciprului este o sinteză bazată pe izvoare autentice, dar, în acelaşi timp, o lectură agreabilă, „o aventură intelectuală fascinantă”, în opinia prefaţatorului ediţiei româneşti, scriitorul Yannis Katsouris. Autoarea prezintă bogatul material istoric atât de bogat şi adesea atât de complicat, cu claritate, optând pentru explicaţia concisă, cursivitatea stilului şi evitând erudiţia greoaie.
Tradusă în limba română, lucrarea, ajunsă acum la a doua ediţie, substanţial îmbogăţită şi actualizată, dezvăluie publicului de specialitate, dar şi cititorului obişnuit din România istoria zbuciumată a poporului cipriot, care a reuşit să-şi păstreze identitatea şi cultura intacte. Apariţia în limba română are şi o semnificaţie aparte, date fiind vechimea şi trăinicia relatiilor româno-cipriote. Ţările Române au oferit de-a lungul veacurilor un adăpost cărturarilor veniţi din Cipru, dacă ar fi să amintim doar numele lui Luca Cipriotul, întemeietor al unei vestite şcoli de caligrafie în Ţara Românească, episcop de Buzău si apoi mitropolit al Ungrovlahiei sau pe cel al lui Epaminondas Frangoudis, profesor la Universitatea din Bucureşti şi interpret la Ministerul român de Externe.
O schiţă cronologică punctează principalele momente şi etape în care destine colective sau individuale din spaţiile cipriot şi românesc s-au întâlnit, au colaborat sau au convieţuit, atât în sfera politică, social-economică sau spirituală.

Katia Hadjidemetriou (n.Nicosia, 1939) a studiat istoria şi arheologia la Universitatea din Atena. Bogata experienţă didactică (între altele, şi la Gimnaziul Pancipriot din capitala Ciprului) a fost valorificată în Istoria Ciprului, devenită carte de căpătâi a multor generaţii de elevi ciprioţi. Ediţia în engleză a impus lucrarea ca unul dintre cele mai accesibile instrumente pentru cititorul străin de iniţiere în istoria Ciprului.

Număr de vizualizări :1396


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro