Gellu Naum, citit la Green Hours

iun. 20th, 2012 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 20 iunie, la ora 17.30, la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120, Bucureşti), fanii lui Gellu Naum sunt invitaţi să citească din opera marelui poet suprarealist. Evenimentul, organizat de Editura Polirom, Green Hours şi Librăria Humanitas din Fundul Curţii, îi aduce pe scena de la Green Hours pe Simona Popescu, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu.


Simona Popescu va citi un colaj din poezia lui Gellu Naum, iar Ada Milea şi Bobo Burlăcianu vor interpreta un fragment din „Insula”, adaptarea piesei omonime a poetului propus pentru Premiul Nobel în anul 2000.

Evenimentul are loc cu prilejul apariţiei volumului „Opere II. Proză” de Gellu Naum, în colecţia „Opere” a editurii Polirom, la un an după apariţia volumului „Opere I. Poezie”, ediţii îngrijite şi prefaţate de Simona Popescu.

Unul dintre cele mai bine vândute titluri Polirom la Bookfest 2012, “Opere II. Proză” este disponibil şi sub formă de eBook.

„Gellu Naum e suprarealist în deplina accepţiune a termenului, oferind, prin adeziunea sa totală şi parcă tinerească, una dintre puţinele proze pe care această mişcare bogată în exemplificări picturale şi poetice şi le-a aflat la noi. În afară de dicteul automat – căruia, de altminteri, suprarealiştii nu i-au fost totdeauna credincioşi –, toate refuzurile, împlinirile şi idiosincraziile suprarealismului pot fi regăsite în acest roman sau, dacă preferă autorul, în acest Pohem de iubire care este Zenobia.” (Monica Lovinescu)

Gellu Naum (1915-2001) este unul dintre cei mai importanţi suprarealişti europeni. Poezia sa, proza şi piesele de teatru au fost traduse în engleză (publicate atît în SUA, cît şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sîrbă şi letonă, probînd contribuţia sa la vitalitatea poeziei româneşti celei mai largi audienţe internaţionale. În 2006 a fost publicat primul volum, Pohesie, din ediţia de Opere Gellu Naum în limba germană la Editura Urs Engeler (traducători şi îngrijitori de ediţie fiind Oskar Pastior şi Ernest Wichner). Distincţii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie (1975), Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România pentru întreaga activitate literară (1986), Premiul naţional de poezie „Mihai Eminescu” (1992), Premiul Fundaţiei Culturale Române pentru excelenţă artistică (1995), Premiul european de poezie de la Münster (1999), The American Romanian Academy Arts Award (2000).

Număr de vizualizări :1290


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro