Centenar Sergiu Celibidache la Radio România Muzical

iun. 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 28 iunie 2012, se împlinesc 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi dirijori ai lumii: românul Sergiu Celibidache. Cu această ocazie, între orele 10.00 şi 19.00, Radio România Muzical a programat nouă ore cu şi despre Sergiu Celibidache, timp în care vor putea fi ascultate înregistrările realizate de celebrul dirijor la pupitrul importantelor orchestre cu care a colaborat, dar şi fragmente din interviurile cu Sergiu Celibidache şi declaraţii ale celor care l-au cunoscut şi au colaborat cu maestrul.


Între cele aproape 600 minute de muzică se regăsesc înregistrări realizate de Sergiu Celibidache alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, al cărei dirijor principal a fost între 1945 şi 1952, cu Orchestra Radiodifuziunii  Suedeze (i-a fost dirijor principal între 1965 – 1971), cu Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart cu care a colaborat între 1971-1977 şi, bineînţeles, cu Orchestra Filarmonicii din München, orchestra sa de suflet, pe care a condus-o între 1977 şi 1996, adică pînă la finalul vieţii sale.

Nu lipsesc nici piese înregistrate în timpul legendarelor concerte susţinute de Sergiu Celibidache la Ateneul Român din Bucureşti, unele, realizate în anii şaptezeci, în compania Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, altele, realizate în februarie 1990 alături de Orchestra Filarmonicii din München, cu care a venit imediat după Revoluţia din decembrie 1989, într-un gest de solidaritate cu o Românie greu încercată.

Cele trei tronsoane orare ale Zilei Celibidache la Radio România Muzical (10.00-13.00, 13.15-16.00, 16.05-19.00) sunt realizate de Anca Ioana Andriescu, Maria Monica Bojin şi Dan Ghineraru.

Programul complet al Zilei Celibidache la Radio România Muzical poate fi consultat pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Pe tot parcursul verii 2012, Radio România Muzical difuzează şi emisiunea „Centenar Sergiu Celibidache”, duminica, în intervalul orar 16.05-17.55. Ozana Ungureanu propune cele mai importante înregistrări lăsate de dirijorul Sergiu Celibidache.

Număr de vizualizări :1391


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro