BURSE GABRIELA TUDOR – E-MOTIONAL BODIES & CITIES: iulie 2012- aprilie 2013

iun. 27th, 2012 | By | Category: Proiecte

Bursele „Gabriela Tudor” lansate de Fundația Gabriela Tudor în 2009 îşi propun să păstreze vie memoria unuia dintre puţinii manageri culturali vizionari pe care i-a avut România. Gabriela Tudor a fost o persoană de excepție care, prin iniţiativele şi proiectele realizate şi prin sprijinul direct acordat artiştilor şi organizaţiilor culturale,  a avut un rol esenţial în dezvoltarea scenei artistice româneşti. La trei ani de la dispariţia Gabrielei, Fundația care îi poartă numele continuă şi dezvoltă la nivel internațional singurele burse în management cultural din România.

BURSA GABRIELA TUDOR ÎN MAREA BRITANIE

Bursa Gabriela Tudor în management cultural în Marea Britanie a fost lansată de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Fundatia Rațiu din Londra în iunie 2009. Bursa oferă oportunități de perfecționare profesională la nivel european pentru tineri manageri culturali din România. Bursa în valoare de 2500 £ se acordă anual unui tânăr manager cultural din Romania pe baza unei selecţii realizate de un juriu internaţional şi constă într-un stagiu de formare profesională de patru săptămâni în Marea Britanie.. Prima bursă a fost acordată în 2010 drei. Corina Bucea, manager al Fabricii de Pensule (www.fabricadepensule.ro). În 2011 bursa i-a fost acordată drei. Raluca Pop, facilitator şi manager cultural (Asociatia MetruCub) şi membru activ al Coaliţiei Sectorului Cultural Independent.

În februarie 2012 juriul internațional format din Raluca Pop (bursier Gabriela Tudor 2011), Ghislaine Boddigton (creative director body>data>space) Irina Cios (director şi curator, Centrul Internațional pentru Artă Contemporană), Petra Bischof (manager cultural, Programul Cultural Elveţian), Ramona Mitrică (ProFusion, ) şi Cosmin Manolescu (director executiv, Fundaţia Gabriela Tudor), a decis să acorde bursa Gabriela Tudor 2012, drei. Mihaela Ion. Mihaela Ion este manager cultural, director al asociației “Atelierul de Creație”, doctorand si cercetător în istoria artei. Timp de patru săptămâni, în perioada 6 iunie – 3 iulie 2012, bursiera a beneficiat de un stagiu de formare profesională în cadrul organizației body>data>space din Londra.

Programul bursei a inclus prezența la lansarea spectacolului digital interactiv “Me and my shadow” realizat de Joseph Hyde la Teatrul Național din Londra produs în cadrul proiectului european MADE >
Mobility for Digital Arts, participarea în diferite evenimente cultural britanice precum şi de un program de întâlniri şi discuţii cu diferiţi manageri britanici şi organizatii culturale londoneze realizat cu sprijinul mentorului britanic Ghislaine Boddington, director body>data>space (www.bodydataspace.org).
Bursa „Gabriela Tudor” 2012 în Marea Britanie este oferită de către Fundaţia Raţiu din Marea Britanie şi Fundaţia Gabriela Tudor/United Experts, cu sprijinul financiar al Programului Cultural Elveţian în România în parteneriat cu organizatia body>data>space. Candidatura pentru următoarea bursă în Marea Britanie va fi deschisă în septembrie 2012.

BURSE GABRIELA TUDOR – E-MOTIONAL BODIES & CITIES

În perioada iulie 2012- aprilie 2013, Fundația Gabriela Tudor împreună cu partenerii proiectului european “E-Motional Bodies & Cities” oferă alte 10 burse “Gabriela Tudor” destinate descoperirii scenelor scenelor artistice din România, Irlanda, Letonia, Cipru si Marea Britanie. În cadrul acestui program vor fi oferite 2 burse managerilor de dans din România, înscrierile fiind deschise pâna la 31 august 2012 (http://www.e-motional.eu/motion-fund/gabriela-tudor-fellowship/).
Organizația parteneră în țara de destinație aleasă va fi gazda bursierului și va oferi o rezidență de 3 saptamini, dedicată descoperii și înțelegerii modului în care își dezvoltă proiectele, va acompania și facilita bursierului organizarea programului rezidenței.

Programul va debuta în iulie 2012 prin vizita producătoarei britanice Lydia Fraser Ward, care va beneficia de o rezidență de trei săptămâni în Cipru oferită de Dance House Lemesos.  Bursa acoperă cheltuielile de transport internațional, cazare, diurnă și un onorariu brut in valoare de 500 euro. Fundația Gabriela Tudor va fi gazda vizitei lui Onur Topal Sumer, performer/coregraf/regizor de film (Turcia), inițiatoare și organizatoare a festivalului Dance Camera Istanbul, care fi în România în septembrie-octombrie 2012, precum și a Elisabettei Bisaro, director de programe la Dance Ireland, cea mai importanta organizație dedicata dansului in Irlanda, care va veni în România în perioada octombrie-noiembrie 2012.

Bursele Gabriela Tudor din cadrul programului european “E-Motional Bodies & Cities” sunt oferite de către Fundația Gabriela Tudor în colaborare cu Dublin Dance Festival (Irlanda), Asociatia Coregrafilor Profesionisti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) si body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de co-organizatori, cu sprijinul financiar al Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene,  al Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și al Administrației Fondului Cultural Național.

Număr de vizualizări :1348


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro