AgenţiadeCarte.ro obţine, după contestaţie, cea mai mare notă la Noile Media, sesiunea de finanţare A.F.C.N. I/2012

iun. 13th, 2012 | By | Category: Proiecte

Administraţia Fondului Cultural Naţional a publicat marţi, 12 iunie 2012, pe pagina sa web listele finale cuprinzând ofertele selectate pentru acordarea finanţărilor de proiecte editoriale, sesiunea de finanţare I/2012, etapa a II-a, după soluţionarea contestaţiilor. Pe 15 mai 2012, în urma sesizării mai multor scriitori și editori români, a fost înaintată o scrisoare domnului Mircea Diaconu, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin care s-a cerut demiterea Consiliului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru “gravele erori de evaluare făcute la sesiunea de proiecte editoriale AFCN în desfăşurare”. Multe dintre proiectele respinse la sesiunea de finanţare I/2012, etapa I, au fost soluţionate pozitiv în urma contestaţiilor. La aria „Noile Media”, cel mai mare punctaj în urma contestaţiei l-a obţinut proiectul AgenţiadeCarte.ro, cu 86,66 puncte. La aria „Carte”, au fost soluţionate pozitiv proiecte depuse de: Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă – „Opere”, Vol. XI-XII (Publicistică) – G. Călinescu – 81.00 puncte; „Opere”, Vol. I-III (Romane) – Hortensia-Papadat Bengescu – 83.67 puncte; SC World Mediagraph SRL – Editura Tracus Arte – Sinucigașii fumează întotdeauna PM, Alexandru Roșu – 81.00 puncte; Cordillo, Bibina & comp., Alexandru Mușina – 83.00 puncte; Un Shakespeare pentru mileniul 3 – 82.33 puncte; Magna cum laudae – 82.33 puncte; SC Business Cover Publishing SRL, Editura Casa de pariuri literare – Dincolo de frontiere. Opere de Sorin Stoica – 83.67 puncte; Îmblânzitorul apelor, A.R. Deleanu – 82.00 puncte. La aria „Publicaţii culturale”, Fundaţia pentru Cultură şi Drepturile Omului – Bucureştiul cultural a obţinut după contestaţie 87,33 puncte. Astfel, câteva dintre erorile aduse unor proiecte de anvergură europeană şi naţională au fost îndreptate, deşi, în continuare, există proiecte merituoase care nu au fost finanţate.

Comisia de evaluare care a respins iniţial cu un punctaj de 64.33 puncte AgenţiadeCarte a fost formată din Debrenczei Hajnalka, Horia Gârbea, Alina Şerban, Farkas Istvan, Doru Mocanu, iar comisia de soluţionare a contestaţiilor a fost formată din Răzvan Dobrea, Doina Banciu şi Cătălin Moşoia.

Nominalizată doi ani la rând pentru “cea mai bună pagină web culturală a României” de către Radio România Cultural, după ce anul trecut a primit o finanţare de la AFCN, AgenţiadeCarte.ro este singura revistă electronică culturală înregistrată în România cu ISSN! Diferenţa dintre punctajul iniţial şi cel primit în urma contestaţiei a fost de 22,33 puncte!

Astfel, după cum s-a precizat în scrisoarea deschisă adresată domnului Ministru al Culturii, „deşi asociaţiile de editori şi cele profesionale au cerut schimbarea grilelor de evaluare, care conţin cereri redundante şi care nu sunt adaptate pentru fiecare linie de finanţare (sunt aceleaşi criterii şi la editoriale, şi la noile media!), Consiliul AFCN a mers pe aceeaşi formulă de evaluare care stârneşte, an de an, tot mai multe controverse şi contestaţii.”

Rezultatele contestaţiilor pot fi vizualizate accesând următoarea adresă web:

http://www.afcn.ro/finantari/proiecte-editoriale.html

Număr de vizualizări :1732


One Comment to “AgenţiadeCarte.ro obţine, după contestaţie, cea mai mare notă la Noile Media, sesiunea de finanţare A.F.C.N. I/2012”

  1. Horia Gârbea spune:

    Mă bucur că s-a făcut dreptate parțial. Precizez că nu am avut la evaluare proiectul agentiei de carte și ca se face media strict aritmetic in lmita unei diferente de max. 20 puncte. Deci era posibil ceva gen (58+58+77)/3 = 64.33.

    Dupa grila insa, 64,33 e un punctaj foarte bun, trebuia sa aduca finantarea. Problema e ca s-au punctat urias alte proiecte si s-a ajuns sa se traga linia la 81,33 ceea ce e nerealist. Pot demonstra cu grila in mina, am si facut-o la AFCN, ca nici un proiect, fie si genial, nu poate trece, de fapt, de 75-76 de puncte daca se aplica responsabil grila existenta – cu imperfectiunile ei cu tot.

    Ori ne tinem toti de grila si atunci cu 65 p trebuie sa se ia subventie fara probleme, ori punctam la maximum chiar criteriile antagonice si atunci ajungem nu numai la 86, ci și la 99,9.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro