“Doina” în Platforma

iun. 5th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 7-23 iunie 2012, în spaţiul Platforma (în cadrul MNAC Anexa, Calea Moşilor 62-68, etaj 1, Bucureşti), va putea fi vizitată expoziţia “Doina”. Artişti: Irina Botea, Suzana Dan, Vera Ion (acţiune şi lucru cu publicul – 15 iunie 2012), Raluca Ionescu, Adriana Jebeleanu, Carmen Rasovszky, Patricia Teodorescu, Silvia Trăistaru. Curator: Simona Vilău.


“Sămânţa de realitate ce creează toate straturile / valurile / foile vehiculului-hibrid Doina porneşte de la o poveste tristă, cu o aură încărcată de mister şi controverse, însă trivializată cu succes de mass media locală, mult prea târziu faţă de cronologia faptelor (revizitate jurnalistic după căderea regimului comunist) şi într-o manieră demnă de telenovelizarea progresivă ce domină cultura de masă, specifică contextului contemporan autohton. Este vorba despre povestea semi-fantasmagorică a unei artiste de origine română (1950- posibil decedată în 1997), Doina B., al cărei destin a apărut în presa şi audiovizualul românesc sub nişte auspicii total străine domeniului său de activitate. Astfel, personajul nostru intră automat într-o stereotipie a interpretării, iar dintr-o pictoriţă tânără, activă în Italia anilor ’70, ea devine, se pare, o victimă colaterală a unei loterii malefice dintr-un sistem represiv, Coreea de Nord.
Nefiind o propunere de cercetare biografică sau vreun instrument de expunere mediatică, voyeur-istă a unor detalii personale care să creeze spectacol şi, implicit, publicitate, expoziţia Doina este un modul/pendul de aproximare a ideii de ficţiune. Identitatea Doinei se dispersează şi devine o pură noţiune polisemantică, intraductibilă şi creatoare de senzaţii, sunete, imagini, semne şi indicii, în bezna totală a multiplicării, până la dispariţie, a veridicităţii subiectului incipient.
Dimensiunea fictivă/ficţională pe care o propunem (şi care, ironic, nu se poate desprinde cu totul de real, dat fiind faptul că se foloseşte acelaşi limbaj, acelaşi alfabet şi aceleaşi coduri şi semne) este, până la urmă, un exerciţiu de redare realistă, dar un alt fel de realism. Aici vorbim despre o metodă care oglindeşte o nouă dimensiune a deja-ştiutului, una paralelă, ce translează realul cu care suntem atât de obişnuiţi. Totul este atât de confuz, încât devine halucinant de clar.” (Simona Vilau)

Expoziţia face parte din proiectul „Ephemeral Offerings. Pierderea memoriei, arhiva şi ficţiune în contextul artei contemporane româneşti”, proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Asociaţia Galeria Nouă, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti

În zilele de 15-16 iunie 2012 va avea loc workshop-ul intitulat „Mai bizar, mai puternic şi mai dulce ca ficţiunea / Stranger, stronger and sweeter than fiction”. Ziua de 15 este dedicată acţiunii Verei Ion, iar ziua de 16 este rezervată discuţiilor libere şi a câtorva intervenţii teoretice pe tema ficţiunii, metodelor şi rezultatelor sale. Invitaţi: artiştii, curatorul, specialişti din domeniul artei contemporane – artişti, critici, curatori, teoreticieni etc.

Număr de vizualizări :1295


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro