Primele drumuri ale pianului călător

mai 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

”Pianul călător”, al doilea turneu extraordinar al pianistului Horia Mihail, programat între 21 mai şi 30 iunie 2012, a început printr-o primă călătorie în Transilvania, la Mediaş – oraşul în care anul trecut Societatea Română de Radiodifuziune a adus un pian de concert performant –, Dumbrăveni şi Sighişoara.


Prezenţa acestui pian, timp de un an, într-un oraş cu apetit pentru muzica clasică, dar în care nu exista posibilitatea achiziţionării unui instrument performant, a adus un nou puls în viaţa sa culturală, cei prezenţi la concertul inaugural al ediţiei a II-a vorbind la superlativ despre această idee : ”Indiscutabil este un plus!” spunea un spectator ”…aş spune chiar un magnet care a atras oameni în sala Traube. Sunt entuziasmat că la un an după ce pianul a fost lăsat la Mediaş, Horia Mihail s-a întors şi a pornit în al doilea său turneu tot de aici”.
O altă spectatoare remarca: ”Prezenţa acestui pian a fost benefică pentru oraş, pentru cei care au avut şansa să cânte pe el, pentru cei care au avut şansa să participe la astfel de concerte. Este o bucurie faptul că putem avea acest instrument în continuare şi felicit Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo pentru idee.”
După Mediaş, Horia Mihail si ”Pianul Călător” au concertat la Dumbrăveni, în Biserica Armenească şi la Sighişoara, în Casa de Cultură. Au fost trei concerte consecutive, trei zile intense care l-au pregatit pe Horia Mihail pentru urmatoarele oraşe pe care le are de vizitat:
”Oricât de multe concerte aş avea de susţinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru că fiecare seară este specială în felul ei. Publicul asistă la un spectacol viu, iar eu încerc să le prezint de fiecare dată o poveste interesantă şi incitantă. Imi doresc ca publicul din următoarele oraşe pe care le voi vizita să fie cel puţin la fel de entuziast şi entuziasmant precum cel al primelor trei concerte” a declarat Horia Mihail.
Turneul ”Pianul Călător” continuă cu recitaluri şi concerte în alte 16 oraşe din România (cărora li se va adăuga un post scriptum la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional „Nopţi pianistice”). În următoarea lună, pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare. Pianul călător îl va însoţi în călătoria către unele dintre aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.
În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, cel de-al doilea pian călător, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.
Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române.
Al doilea turneu ”Pianul călător” îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Următoarele evenimente vor avea loc pe 27 mai, la Sala Reduta din Braşov şi pe 31 mai, la Târgu Mureş, la Palatul culturii, unde Horia Mihail va cânta Rapsodia pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, alături de Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat.
Itinerar Pianul Călător 2012
Mediaş 21 mai Sala Traube
Dumbrăveni 22 mai Catedrala Armenească
Sighişoara 23 mai Casa de cultură

Mamaia 17 iunie Radio Vacanţa
Buzău 18 iunie Teatrul George Ciprian
Focşani 19 iunie Teatrul Dramatic
Roman 20 iunie Casa de cultură

Caracal 26 iunie Teatrul Dramatic
Sânnicolau Mare 30 iunie Casa de cultură

Itinerar Recitaluri 2012

Braşov 27 mai Sala Centrului Cultural Reduta
Oradea 2 iunie Sala Filarmonicii
Baia Mare 3 iunie Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare
Cluj-Napoca 5 iunie Opera Maghiară
Piteşti 8 iunie Casa de cultură a sindicatelor
Bucureşti 12 iunie Sala Radio
Iaşi 24 iunie Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureş 31 mai Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat

Braşov 7 iunie Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă

Bucureşti 15 iunie Sala Radio
Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang

Bacău 22 iunie Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timişoara 28 iunie Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin

Chişinău 11 iulie Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni

Număr de vizualizări :1012


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro