MNIR o readuce în atenţia publicului pe legendara eroină a zborului, Smaranda Brăescu

mai 16th, 2012 | By | Category: Eveniment

Joi, 17 mai 2012, ora 12:00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti), va avea loc evenimentul “Exponatul lunii”, în cadrul proiectului de aducere în atenţia publicului a unor bunuri culturale de patrimoniu de primă importanţă prin valoare şi semnificaţie. Vor fi prezentate în premieră două excepţionale costume populare recent achiziţionate de MNIR, care i-au aparţinut legendarei Smaranda Brăescu, performeră mondială şi naţională în paraşutism şi aviaţie. La 19 mai se împlinesc 80 de ani de la recordul mondial absolut la salt cu paraşuta, realizat de campioană la Sacramento, California-S.U.A, iar la 21 mai se vor aniversa 115 ani de la naşterea renumitei eroine a zborului.

Vor fi prezenţi: dr.Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul M.I.N.R.; drd.Cornel Ilie, şeful Secţiei de Patrimoniu al M.I.N.R.; gral.în rez.Ion Dobran; col.în rez.Gheorghe Iancu, campion mondial,preşedinte al A.N.P.R.-Asociaţia Naţională a Paraşutiştilor din România; dr.Ana-Maria Sireteanu, strănepoată a Smarandei Brăescu, preşedintă a asociaţiei A.R.C.V.I.P.P.
Vor prezenta şi comenta fotografii originale: cercetător în aviaţie, Dan Antoniu şi prof. univ. dr Tudor Sireteanu, descendent al familiei Brăescu.

Cele două costume realizate în primele decenii ale secolului al XX-lea, expresie a artei manuale şi meşteşugăreşti din zona Argeşului şi, respectiv, a Sucevei,sunt compuse fiecare din : ie(cămaşă),fustă (fotă),bete(brâu) şi jupă (poale).Ele au fost purtate la festivităţi şi recepţii aeronautice de către Smaranda Brăescu, renumită în epocă pentru dragostea faţă de portul popular, considerat ca cea mai deosebită ţinută de gală atât în ţară, cât şi în străinătate.Costumul din zona Argeşului a fost purtat de campioană la decorarea ei de către Regele Carol al II-lea, în prezenţa Prinţilor Nicolae şi Mihai la o importantă festivitate aeronautică, surprinsă în fotografii de epocă.

Costumele, păstrate în foarte bune condiţii de către Elena,sora mai mică a Smarandei, au fost încredinţate doamnei dr.Ana-Maria Sireteanu, de către prof.univ.dr Aurelia Florea, fiica Elenei şi a lui Vasile Florea, stabilită de mai multe decenii în străinătate.

Spaţiul expoziţional “Exponatul lunii”,deschis publicului între 17 mai-17 iunie 2012, va mai cuprinde alte valoroase obiecte personale ale multiplei recordmene Smaranda Brăescu, aparţinând colecţiilor M.N.I.R, fotografii originale de epocă şi alte documente.

Număr de vizualizări :1828


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro