Lecturi din literatura belgiană la Noaptea Literaturii Europene

mai 27th, 2012 | By | Category: Eveniment

La această primă ediție a Nopții Literaturii Europene organizată la București (30 mai 2012), la Fundația Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr. 1) la inițiativa Clusterului local EUNIC, 10 institute culturale și reprezentante diplomatice vor prezența opera literară a peste 50 de autori din Valonia-Bruxelles, România, Franța, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Cehia, Polonia, Portugalia și Turcia. Fragmente din traducerile în limba română vor fi citite în acea noapte de scriitori, traducători, jurnaliști, actori și studenți.


Delegația Valonia-Bruxelles va prezenta, în colaborare cu Centrul de Studii de Literatură Belgiană de Limbă franceză din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (CELBLF), fragmente din traducerile în română a șapte autori belgieni francofoni : « Uimire și cutremur » (« Stupeur et tremblement ») de Amélie Nothomb, lectură Irina-Margareta Nistor, « Casa sufletului » (« La Maison de l’Ame ») de Chantal Deltenre, lectură Irina-Margareta Nistor, « Fitness » de Jacques De Decker, lectură Irina-Margareta Nistor, « Scrisori din țara șesurilor » (« Lettres du plat pays ») de Kristien Hemmerechts / Jean-Luc Outers, lectură Andrei Lazăr și Adriana Copaciu, « Cheița fermecată » (« La clé enchantée ») de Maurice Carême, lectură Maria Matel-Boatcă, « Epistolar » (« Correspondance ») de Stefan J. Fay / Marcel Moreau, lectura Andrei Lazăr și Adriana Copaciu, « Povestiri orientale » (« Contes orientaux ») de Marguerite Yourcenar, lectură Irina-Margareta Nistor.

Fiecare autor belgian francofon va fi prezentat de către Rodica Pop, profesor la Universitatea Babes-Bolyai și directoarea Centrului de Studii de Literatură Belgiană de Limba franceză.

Un concurs de proverbe va încheia seara și fiecare participant va oferi premii în cărți câștigătorilor.

Programul complet al Nopții Literaturii Europene și extrase din textele citite cu această ocazie sunt disponibile pe site-ul www.icr.ro/NLE și pe pagina Facebook a evenimentului www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene

Număr de vizualizări :1239


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro