spot_img

Concursul naţional „Poezie de puşcărie” şi-a desemnat câştigătorii

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Asociaţia EURO CULTURART și Editura Tracus Arte, a organizat, în perioada 1 martie – 16 mai 2012, ediţia a IV-a a Concursului naţional „Poezie de puşcărie”, proiect adresat persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar românesc. Festivitatea de premiere a Concursului naţional „Poezie de puşcărie” va avea loc pe 16 mai 2012, la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, începând cu ora 10.00, în cadrul Târgului Naţional al Cărţii de Poezie şi al Festivalul de Poezie Bucureşti – Tu Nu Citeşti Poezie?”.

Aflat la a IV-a ediţie, concursul naţional „Poezie de puşcărie” s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: poezie destinată adulţilor, poezie destinată minorilor, lirică socială şi trofee. Elementul de noutate al acestei ediţii l-a constituit concursul de trofee (obiecte din diferite materiale confecţionate manual de către persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională şi cerurilor de artizanat) câştigătorul competiţiei la secţiunea „Poezie” urmând să primească Trofeul concursului.

Câştigătorii acestei ediţii:
Armeanu Alin Constantin, Penitenciarul Aiud, mențiune
Crăcană Ionuț, Penitenciarul Aiud, mențiune
Ingrid Beatrice Costache, Penitenciarul Arad, mențiune
Al-Chalabi Hedir-Andra, Penitenciarul Arad, premiul III
Ioan I. Grigoraș, Unitatea Penitenciară Botoșani, premiul II
Cristian Ochrim, Unitatea Penitenciară Botoșani, premiul III
Gheorghiu Robert Andrei, Penitenciarul Rahova, mențiune
Mocanu Vasilică, Penitenciarul Rahova, premiul III
Ionescu Florin, Penitenciarul Focșani, premiul II
Barbu Valeriu, Penitenciarul Galați, premiul I
Pintea Ionuț, Penitenciarul Gherla, mențiune
Cătălin Ifrim, Penitenciarul Iași, premiul I
Sugeac Gabriel, Unitatea Penitenciară Mărgineni, mențiune
Pușcuță Zenovi, Unitatea Penitenciară Mărgineni, mențiune
Milea Mihai, Penitenciarul Poarta Albă, mențiune
Sârbu Luminița Ionela, Penitenciarul Târgșor, mențiune
Vârtej Ana Maria, Penitenciarul Târgșor, premiul III
Ciobanu Alexandra Oana, Penitenciarul Târgșor, mențiune
Pepelea Anca, Penitenciarul Târgșor, premiul III
Oanță Maree Daniela, Penitenciarul-spital București-Jilava, premiul II

La ediţia a IV-a concursului „Poezie de puşcărie”, la toate cele 4 secţiuni, au participat aproximativ 270 persoane private de unitate, din peste 30 de unităţi penitenciare şi centre de reeducare, iar efortul acestora s-a concretizat în peste 475 de poezii şi lucrări de lirică socială şi 25 de obiecte artizanale.

Juriul a fost format din scriitorii Andra Rotaru, Dan Mircea Cipariu (președinte) și Ioan Cristescu.

La festivitatea de premiere vor participa persoane private de libertate desemnate câştigătoare şi va fi organizată o expoziţie a lucrărilor incluse în secţiunea „Trofee”.
Proiectul naţional „Poezie de puşcărie” are ca scop încurajarea afirmării persoanelor private de libertate în domeniul artistic şi participarea acestora la activităţi valorizatoare, care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine, la creşterea încrederii în propria persoană, dar şi promovarea unei imagini obiective a sistemului penitenciar, ca serviciu social aflat în slujba comunităţii.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508