„Cain”, ultimul roman al lui Jose Saramago, lansat la Bucureşti

mai 7th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Marţi, 8 mai 2012, de la ora 18.00, la Cinema Eforie din Bucureşti (Str. Eforie, nr. 2) va avea loc lansarea celui mai nou volum semnat de José Saramago, „Cain”, apărut recent la Editura Polirom în seria de autor dedicată scriitorului portughez recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1998. Vor prezenta: Cristian Teodorescu şi Bogdan Alexandru-Stănescu. Evenimentul va avea loc în deschiderea proiecţiei filmului „José şi Pilar”, regizat de Miguel Goncalves Mendes.

Evenimentul e organizat de Institutul Cultural Român şi Ambasada Portugaliei la Bucureşti, în cadrul Festivalului de Film European.

Cain, ultimul roman al lui José Saramago, reia într-o perspectivă modernă povestea biblică a lui Cain şi Abel. După ce îşi ucide fratele într-un moment de frustrare, Cain ajunge la o înţelegere cu un Dumnezeu care capătă o ciudată aparenţă dictatorială şi scapă condamnat la veşnică pribegie, cu un sac de merinde şi avînd drept tovarăş un măgar. Cutreierînd lumea şi timpurile, tînărul călător perturbă poveştile unei întregi distribuţii de personaje familiare – Noe, Moise, Isaac –, alterînd pentru totdeauna cursul legendelor de-a lungul drumului. Cu caracterul său nevolnic şi cu desăvîrşire uman, Cain se străduieşte să înţeleagă ideea credinţei, socotelile şi faptele unui Dumnezeu de nepătruns. Fără să renunţe la umor, romanul încheie o carieră scriitoricească remarcabilă, ridicînd o ultimă întrebare în privinţa vieţii.

„La fel ca Faulkner, Saramago este un scriitor atît de încrezător în resursele şi finalitatea operei sale, încît poate aduce la viaţă orice improbabilitate.” (John Updike)

„Ca şi în romanul său Evanghelia după Isus Cristos, Saramago recreează în Cain poveşti cunoscute de toată lumea, dar o face tot timpul atent la puterea lor şi la puterea misterioasă a povestitului. Departe de a le răstălmăci ori de a le trunchia, le schimbă la nesfîrşit perspectiva, ca în lumina iluzorie şi tot timpul schimbătoare a unei prisme.” (The New York Times)

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatură (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie (Polirom, 2010). Ridicat de la pămînt (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său.
José Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuînd să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010. În 2008, la Editura Polirom s-a inaugurat seria de autor „José Saramago”.

Număr de vizualizări :1150


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro