Prezenţe româneşti la Festivalul Internaţional de Film „goEast” Wiesbaden

apr. 8th, 2012 | By | Category: Eveniment

În perioada 18-24 aprilie 2012, în Wiesbaden, Germania, va avea loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast”, care prezintă o mixtură de filme, discursuri şi concerte. Institutul Cultural Român din Berlin susţine prezenţa României la Festival, regizorul român Gabriel Achim şi producătorul filmului „Visul lui Adalbert” fiind invitat să participe la festival.

Din competiţia oficială a festivalului face parte debutul în lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, „Visul lui Adalbert”. Filmul este o comedie neagră bazată pe o întâmplare petrecută în realitate într-o fabrică de pe vremea comunismului. E 8 mai 1986, ziua aniversară a Partidului Comunist Român. O zi celebrată cu mare pompă, ipocrizie şi teamă în toate fabricile din ţară. Pe lângă conotaţiile politice, evenimentul are loc la doar două săptămâni de la explozia de la Cernobâl. Dar, mai important pentru români, aceasta este ziua când Steaua Bucureşti câştigă Liga Campionilor, pentru prima şi ultima oară în istoria fotbalului românesc.
Încă de la prima ediţie festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor româneşti de a se prezenta pe o platformă germană şi de a fi cunoscute şi în afara graniţelor. Premii importante la acest festival au obţinut Filantropica lui Nae Caranfil, Premium în regia lui Alexandru Ionescu, Podul de flori, regia Thomas Ciulei, Cea mai fericită fată din lume a lui Radu Jude, Medalia de onoare, regia Călin Peter Netzer şi Morgen, în regia lui Marian Crişan.

La ediţia de anul trecut a goEast, ICR Berlin a organizat o dezbatere pe tema „Romanian Cinema Now”. La dezbatere au participat regizorii Alexandru Solomon şi Marian Crişan, actriţa Anamaria Marinca, producătoarea Anca Puiu şi Marian Ţuţui de la Arhiva Naţională de Film. Dezbaterea a fost moderată de criticul de film de la Screen International, Martin Blaney. S-a discutat despre situaţia cinematografelor din România, despre fondurile de finanţare pentru producţii de film precum şi despre succesul filmelor româneşti în străinătate, în prezenţa unui public internaţional numeros.

Filmele din competiţia internaţională prezintă contribuţii impresionante şi variate ale regizorilor est-europeni aflate în cursă pentru cele 5 premii decise de către juriul internaţional goEast, prezidat de regizorul român Cristi Puiu. Pe lângă acesta din juriul mai fac parte Franziska Weisz (actriţă, Austria), George Ovashvili (regizor, Georgia), Jurij Meden (scenarist şi curator, Slovenia), Susanna Harutyunyan (curator, Armenia).

Cea de-a 12-a ediţie goEast cuprinde 141 de producţii de scurt şi lungmetraj din 26 de ţări.
Anul acesta festivalul organizează şi un „Focus Georgia“. Sunt invitaţi la Wiesbaden studenţi ai facultăţilor de film din Belgrad, Bucureşti, Berlin, pentru a îşi prezenta filmele la secţiunea dedicată şcolilor de film.

Număr de vizualizări :1108


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro