Albumul discografic “New Polish Music for Choir”, desemnat “cel mai bun album de muzică contemporană” în cadrul Galei Premiilor FRYDERYK AWARDS 2012

apr. 29th, 2012 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 28 aprilie 2012, la Gala Premiilor FRYDERYK AWARDS 2012 (Polonia), albumul discografic “New Polish Music for Choir” (Musica Sacra Edition), care a întrunit mai multe nominalizări şi la care au contribuit muzicieni de prestigiu precum Paweł Łukaszewski (decorat cu Ordinul “Polonia Restituta” în grad de Cavaler, pentru realizări remarcabile în domeniul culturii) sau Adrian Mociulschi (compozitor român de origine poloneză, laureat al Premiului China Radio International), a primit râvnita statuetă la secţiunea “cel mai bun album de muzică contemporană”. Totodată, trofeul “Golden Fryderyk” a fost decernat compozitorului Wojciech Kilar, cunoscut publicului de la noi prin muzica filmelor în regia lui Roman Polanski, „A Noua Poartă” (1999) şi „Pianistul” (2002), pentru întreaga activitate de creaţie. Evenimentul a fost transmis în direct de canalul 2 al Televiziunii Poloneze de la Varşovia.

Omolog Premiilor Grammy de peste ocean, Fryderyk Awards, sub auspiciile Academiei de Fonografie înfiinţată prin rezoluţia Adunării Generale a ZPAV (Polish Society of the Phonographic Industry), se impun drept o manifestare de primă mărime pe scena industriei muzicale europene.

Despre compozitorul Adrian Leonard Mociulschi, Preşedintele Uniunii Compozitorilor din Polonia, Maestrul Jerzy Kornowicz, a declarat recent, într-un interviu televizat, că acesta este deja consacrat : “înainte de toate, Adrian Mociulschi este un compozitor foarte talentat şi foarte responsabil în ceea ce priveşte orizontul cultural. Nu este numai un artist, este, de asemenea, un filosof al muzicii, un compozitor pentru care cultura trebuie asimilată ca un întreg.”.

Descendent dintr-o familie aristocratică naturalizată în România la începutul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti în 1997 (la clasa regretatului academician Ştefan Niculescu) şi Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti în 2005 (unde a studiat filosofia cu academicianul Gheorghe Vlăduţescu). A dobândit ulterior diploma de Doctor în muzică, cu distincţia cum laude. Pentru meritele sale artistice deosebite i s-au decernat premii si distinctii internationale, precum „Trofeul Himalaya” acordat de China Radio International (1995), „Premio Presidente Disputacion de Valencia” conferit deMunicipalitatea Orasului Montserrat (2000) etc. În 2010 a publicat la Editura Curtea Vecheprima monografie dedicată academicianului Ştefan Niculescu, intitulată „Ştefan Niculescu: Poetică, matematică şi armonie muzicală”, iar un an mai târziu cartea „Evul Mediu : Arhitectura şi Muzica”.

Număr de vizualizări :1274


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro